Revista d'Anàlisi Plural

La salut dels catalans a examen

0

mon-empresarial-002-bona-salut-catalans

El passat 7 d’abril, Dia Mundial de la Salut, també fou la data escollida per presentar les noves dades del 2014 de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA).
Fumem més o menys que l’any passat? El sedentarisme ha vingut per quedar-s’hi? Mengem de manera saludable tot i l’estrès i els horaris laborals?

Després de posar a prova els comportaments relacionats amb la salut i el benestar de la població catalana, la Generalitat ha donat resposta a aquestes i altres qüestions. Estem aprovats o el suspens és irremeiable?

 
Text: Berta Seijo Fotos: Cedides
 
 
LES XIFRES APUNTEN que els catalans i catalanes progressem adequadament. En general els indicadors sobre comportaments relacionats amb la salut han millorat respecte al 2013. A més, pel que fa a l’autopercepció, vuit de cada 10 catalans fan una valoració positiva del seu estat de benestar, que ha augmentat de forma significativa durant els darrers quatre anys. Per tal de realitzar l’estudi, s’ha comptat amb una mostra de 4.800 persones residents a Catalunya, amb representació igual en homes i dones, i diferenciats per franges d’edat.
 
QUI TÉ MÉS NOTA?mon-empresarial-002-esperança-vida-catalans
Si del que es tracta és de fer comparacions, les dones guanyen per golejada. Segons l’ESCA 2014, la població femenina a Catalunya practica uns hàbits de vida més saludables que la masculina. Els motius són diversos: cuiden millor la seva alimentació, i fumen i consumeixen alcohol en menor proporció que els homes. Precisament, les catalanes són les que viuen més anys de tota Europa; la seva mitjana d’edat és de 86 anys. En canvi, els catalans ocupen el tercer lloc, darrere d’Islàndia i Suècia, amb una esperança de vida de 80 anys. Això sí, elles presenten proporcions més elevades en temes de dolor, depressió o ansietat (el 38% pateix un trastorn o malaltia crònica). Per a ambdós sexes, els mals d’esquena, l’artrosi, la pressió arterial o el colesterol elevat i la migranya esdevenen els problemes més freqüents.

 
 

L'assignatura pendent
EL SEDENTARISME I LA DIETA són dues matèries en què els catalans han de centrar esforços, doncs juguen un rol decisiu en l’esperança de vida. Per exemple, el 25% de la població major de 15 anys no practica cap tipus d’activitat física. A més, amb xifres que augmenten lleugerament respecte del 2013, un 33% dels catalans d’entre 18 i 74 anys té sobrepès -en el cas dels homes, 40%; i en el de les dones, mon-empresarial-002-sobrepes-catalans
28%- i un 15%, obesitat. Tot plegat, una tendència que s'ha mantingut estable en els últims anys, i que només sembla minvar entre les classes benestants i entre les persones més formades.
 
 
les dues cares de la moneda
LES BONES NOTÍCIES vénen de la mà del tabac: avui, només el 26% de la població major de 15 anys és fumadora diària o ocasional. Tot apunta que les normatives, el suport psicològic per deixar de fumar, el canvi social i la regulació de les cigarretes electròniques hi han contribuït. Malgrat això, no passa el mateix amb l’alcohol: a grans trets, el 4,5%mon-empresarial-002-consum-alcohol-risc-catalans
té un consum de risc, i si filem prim, n’abusen més els homes amb poca formació i les dones amb estudis superiors.

Enviar Comentari