Revista d'Anàlisi Plural

La inversió en R+D

0

És una estratègia llançada a 10 anys vista, però malgrat ja estar gairebé en el seu equador, el seu nom i resultats encara no són del tot coneguts. Es diu Unió per la Innovació i pretén que els països de la UE dediquin, com a mínim, un 3% de les seves inversions a R+D el 2020. No obstant això, molts estats membres amb prou feines aconsegueixen esgarrapar aquest objectiu, emmarcat en l’Estratègia Europa 2020. Espanya és un d’ells. Dedica un 1,3% del seu PIB a R+D, lluny encara del 3% i per sota de la mitjana europea, que se situa en el 2,07%. Els millors alumnes són Finlàndia (3,55%) i Suècia (3,41%), seguits per Alemanya i Dinamarca (2,98%, cadascun). Precisament, països avantatjats, també, en creixement del PIB.

Text: Beatriz Manrique. Brussel·les


COMUNITATS AUNTÒNOMES I EMPRESES
A Espanya, tan sols dues comunitats autònomes, el País Basc (2,11%) i Navarra (2,05%), aconsegueixen classificar-se com a conductores d’innovació i per sobre de la mitjana europea. Les segueixen Madrid (1,99%) i Catalunya (1,55%). D’altra banda, en termes absoluts, quatre regions engloben el 70% de tota la despesa espanyola en R+D: Madrid, Catalunya, Andalusia i el País Basc. Una disparitat que la UE adverteix que és “un repte important per a la política nacional”.
En el món empresarial, la caiguda ha estat més urgent, especialment a partir de l’any 2008, quan es registra “una dramàtica reducció del nombre de companyies actives en R+D”, tal com indica l’estudi Informe sobre el Progreso de la Unión por la Innovación. Així, mentre que al 2008 hi havia unes 36.000 empreses en el sector de la innovació, l’any 2011 la xifra ja s’havia reduït a la meitat, sent les pimes les que més van acusar aquesta tendència. Les dades assenyalen també que hi ha menys empreses de nova creació i pimes basades en la tecnologia.

Mentre que al 2008 hi havia unes 36.000 empreses en el sector de la innovació, l’any 2011 la xifra s’havia reduït a la meitat, sent les pimes les que més van acusar aquesta tendència. També hi ha menys empreses de nova creació i pimes basades en la tecnologia

Per contra, 13 de les firmes espanyoles privades més grans van augmentar entre un 3% i un 12% els diners destinats a investigació en el període 2009-2012. Es tracta de grans companyies del sector de les TIC (com Telefónica i Indra), de la construcció (Acciona, ACS), del farmacèutic (Almirall i Zeltia), de l’energètic i enginyer (Gamesa, Abengoa i Repsol) i fins i tot del bancari (Banco Santander).
També hi ha altres dades positives. Més empreses espanyoles es van internacionalitzar, aconseguint al seu torn més fons comunitaris. Un 10,1% van rebre ajudes del VII Programa Marc de la UE per a la investigació l’any 2011, enfront d’un 6,9% el 2008. En el cas de les universitats, quatre catalanes figuren al ‘top 5’ i concentren la major part dels fons d’aquest programa.

Llegeix també: Entrevista a Elżbieta Bieńkowska, Comissària europea de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes

Enviar Comentari