Revista d'Anàlisi Plural

La base d’una responsabilitat social empresarial

0

“Cal Responsabilitat Social Empresarial (RSE)?Josep Maria Canyelles. Expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. Quina RSE? N’hi ha prou amb l’RSE?” són preguntes que alguns directius es fan. Per a uns és molt, i per a d’altres, massa poc. I de vegades aquests debats paralitzen i no permeten que l’energia flueixi cap a on la societat ens demana i cap a on el futur ens interpel·la.

Josep Maria Canyelles. Expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions.


Podem considerar que l’RSE (Responsabilitat Social Empresarial) no és més que una mera metodologia de gestió empresarial. Però això no és poc perquè l’RSE té un caràcter fonamental que la fa una base necessària de tota organització que aspiri a l’excel·lència a partir de dos requeriments tan bàsics com són:

1. Que l’empresa ha d’assumir en profunditat un compromís, uns valors corporatius ètics que abastin la influència en aspectes laborals, socials, ambientals, econòmics i de bon govern: en definitiva, els cinc grans vectors de l’RSE.

2. Que l’empresa ha d’oferir uns resultats de sostenibilitat, una disminució dels impactes negatius i un augment dels positius, dins d’aquesta diversitat de vectors.

A més, l’RSE és exigent. I per tal de demostrar-ho direm que per poder parlar d’RSE cal que puguem assegurar la capacitat de passar dels compromisos als resultats. Per tant, caldrà posar en marxa una gestió a partir d’una metodologia determinada. I això vol dir instaurar plans d’acció, introduir bones pràctiques i, sobretot, engegar tres elements metodològics sense els quals no hi ha RSE:

a. Identificar els stakeholders i establir-hi processos de diàleg.
b. Identificar els elements materials i prioritzar-los.
c. Rendir comptes amb transparència.


Per sobre de la capacitat de comprensió del propi context de sostenibilitat, l’empresa pot anar tan enllà com vulgui, optant per les millors pràctiques, per normes exigents, compromisos radicals… però sempre dins la necessària gestió de l’RSE. Aquesta permetrà atorgar als valors (ètica, sostenibilitat, transparència) un sentit empresarial en la mesura que els ubica dins dels processos de millora contínua d’una companyia que observa, que aprèn, i que opta per crear valor econòmic i social com a part d’un model d’organització apte per captar la complexitat que la societat ens demana, i capaç de fer real la visió que el futur ens exigeix.

Enviar Comentari