Revista d'Anàlisi Plural

Quan els directius van haver de canviar

0

mon-empresarial-004-josep-lozanoTot i que la màxima: “Fes coses diferents per obtenir resultats diferents” cada vegada està més implantada, alguns dirigents segueixen pensant que tot ho fan bé i no han de canviar res.

 
 
 
Josep Lozano. Director general d’AEFOL&EXPOELEARNING.
 
 
 
 
 


 
“Això és el que hi ha; o ho agafes o ho deixes” és una frase recurrent que molts directius fan servir amb els seus empleats. I el nostre col·laborador surt del despatx amb el cap cot i pensant que el seu cap segueix sense entendre’l. Situacions com aquesta són un exemple de la resistència al canvi i de l’immobilisme que segueix tenallant encara el treball diari de molts executius al nostre país.

Però un directiu ha de canviar. Heus ací 10 arguments que sustenten que el canvi en el dirigent és positiu: 1) Potencia la cerca de l’excel·lència. 2) Transmet la idea que assolir els objectius suposa un esforç continu en el canvi. 3) Demostra que fer sempre el mateix no aporta resultats diferents. 4) Justifica la R+D+i, que va lligada sempre al canvi, a les noves idees i a l’experimentació. 5) Impulsa la “No por a l’error”. 6) Dóna exemple a tots els col·laboradors. 7) És necessari per convertir-se en el líder que l’empresa necessita. 8) Permet obtenir millors resultats. 9) Permet assolir els objectius. 10) Impulsa i lidera la transformació, evolució i innovació de l’empresa.

Així, quan els directius apliquen alguns d’aquests arguments, aconsegueixen que els seus empleats s’involucrin més en la companyia, aportin tot el seu talent, comparteixin el seu coneixement, proposin nous productes i serveis, i atenguin millor als seus clients.

He estat testimoni de com, en un luxós hotel de Barcelona, un director incompetent desmotivava els seus col·laboradors, els quals, al seu torn, transmetien aquesta desgana als seus clients. En canvi, en un altre establiment de Bogotà, un magnífic professional aconseguia que tots el seu empleats s’alineessin amb les seves directrius i objectius, oferint un servei excel·lent.

Qui li diu al directiu barceloní que ha de canviar? Se n’adonarà per si mateix, per l’actitud dels seus empleats o pel resultat de les enquestes de satisfacció dels seus clients? Perquè si ningú no s’atreveix a dir-l’hi, potser quan en sigui conscient ja sigui massa tard… I és que recuperar la il·lusió d’empleats desmotivats o la confiança dels clients és molt difícil. Un directiu que no canvia a temps pot arribar a enfonsar la seva empresa.

Moltes vegades, la raó del perquè no s’atén bé a un client, no s’aconsegueixen els objectius en vendes o la millora de tota una organització rau en l’immobilisme continu d’un directiu. I, actualment, en un mercat cada vegada més competitiu i global, el dirigent que no s’adona que cada dia ha de canviar una mica per millorar molt es queda fora: un directiu que no fomenti el canvi per assolir l’excel·lència és un element tòxic en l’exigent empresa d’avui. En conseqüència, si vostè és un directiu, faci’s aquestes tres preguntes cada dia: “Què he fet bé avui? Què podria haver fet millor? Què faré millor demà?”. I li asseguro que el seu progrés serà constant i continu, que serà capaç d’aconseguir millors metes, i que la seva carrera professional se sustentarà en la millora contínua, en l’esperit de servei i en l’assoliment dels objectius que aconsegueixin posicionar la seva empresa i a vostè en el podi de la millor excel·lència.

Enviar Comentari