Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Aleix Planas, director de Bizbarcelona

0

Parlem amb el màxim responsable del saló de les pimes, l’emprenedoria i els autònoms, que ens explica com aquestes entitats també poden millorar la seva rendibilitat amb petits canvis d’organització.

 
Text: Emma Bouisset
Fotos: cedides
 


mon-empresarial-006-aleix-planas-director-bizbarcelonaEl lema de Bizbarcelona és “Connectem persones per dinamitzar l’economia”. En el fons, el motor de la innovació, doncs, és el factor humà?
Sens dubte les persones, igual que la tecnologia i el capital financer, són claus per a l’èxit de la innovació. Nosaltres a Bizbarcelona volem inspirar, motivar i fer que la gent amb habilitats, experiències, coneixement i capacitats específiques es trobin, connectin i trobin la informació i acompanyament necessari per portar a terme projectes que ajudin al creixement del teixit empresarial i de la societat. Això és innovació.

Quan parlem d’innovació, però, sembla que sigui un terme que associem únicament a les grans multinacionals. Una pime pot innovar? Com?
És clar que una pime pot i deu innovar. A vegades amb petits canvis d’organització, incorporació de tecnologia i talent o actualització de processos es pot aconseguir fer les coses d’una altra manera per millorar la rendibilitat. Per exemple, es poden crear nous productes i serveis tenint en compte les noves tendències i demandes dels consumidors, ampliar la presència geogràfica dins i fora del país, canviar la presència dels productes mitjançant el packaging; incorporar les noves tecnologies en la producció i comercialització. No cal fer grans inversions sinó conèixer bé el negoci i el mercat per aplicar amb enginy canvis que permetin augmentar la competitivitat i els resultats.

“El sistema de franquícia ha resistit perfectament la crisi i fins i tot ha crescut. S’ha demostrat com una atractiva opció d’autoocupació i d’emprenedoria per a aquelles persones que no volen començar de zero.”

mon-empresarial-006-ideas-innovacionQuin paper juguen avui dia les noves tecnologies -com la telefonia mòbil- en el marc de la innovació? I el talent? Quina és la fórmula secreta de la innovació?
La tecnologia és molt important en els processos d’innovació. Cal digitalitzar les empreses i l’economia per competir en un món global. La tecnologia aporta noves solucions per reinventar qualsevol negoci en qualsevol sector d’activitat: des de la manera com treballem, fins la gestió econòmica, la relació amb els clients, la gestió del punt de venda, o la comercialització electrònica, per posar alguns exemples. Les TIC ajuden a estalviar costos, a reduir càrregues, millorar la imatge de marca i incrementar la productivitat. Per altra banda, com comentava, el factor humà, la gestió del talent, és clau per a la innovació, i també per al futur i supervivència de la pròpia empresa. Cal aprofitar el coneixement, la motivació, les idees, la creativitat i les capacitats de les persones d’una organització per innovar. És un treball en equip que necessita la implicació de tothom. Innovar no és només feina del departament d’R+D+i; és una tasca oberta que es pot aplicar a qualsevol àmbit de l’empresa. Crec que no hi ha una fórmula magistral per innovar, sinó que cada empresa ha de marcar les seves pròpies estratègies i aprofitar les oportunitats que tingui per fer-ho. Però sí que és veritat que en aquest procés haurà de conjugar tecnologia, talent, coneixement de l’entorn i finançament.

Catalunya compta amb un total de 302 cadenes franquiciadores, un model de negoci que, segons l’Associació Espanyola de Franquiciadors, va facturar 6.198,8 milions d’euros al tancament de 2015. Parlem de 19.502 establiments que donen feina a 63.328 persones. Encara hi ha mercat/oportunitats per explotar?
El sistema de franquícia ha resistit perfectament la crisi i fins i tot ha crescut. S’ha demostrat com una atractiva opció d’autoocupació i d’emprenedoria per a aquelles persones que no volen començar de zero. Per altra banda, hi ha moltes empreses que s’adhereixen a aquesta modalitat comercial per expandir la seva xarxa perquè comporta menys risc. Però jo crec que hi ha encara molt mercat i oportunitats per explorar, per això potenciem el Bizfranquícies al marc de Bizbarcelona. A altres països com als EUA, la franquícia té una forta implantació que arriba a pràcticament la meitat dels negocis. Aquí la previsió és arribar al 35% en pocs anys, i això suposa duplicar la xifra de franquícies que tenim actualment.

“Estan sortint alternatives i projectes [com ara cooperatives, empreses d’inserció, societats laborals, centres d’ocupació especial o fundacions]que són indicadors que cal avançar cap a una economia més centrada en les necessitats de la societat, i això és bo.”

mon-empresarial-006-aleix-planasRecentment estem veient com creix l’interès per propostes empresarials relacionades amb l’Economia Social i Solidària, l’Emprenedoria Col·lectiva, el Cooperativisme, l’Economia del Bé Comú, l’Economia Col·laborativa, les Economies Comunitàries i l’Economia Social d’Inserció Laboral. Estaríem davant d’un indicatiu que el model socioeconòmic està canviant?
Sí, estan sortint alternatives i projectes que són indicadors que cal avançar cap a una economia més centrada en les necessitats de la societat, i això és bo. Destaquen valors com ara la participació, la transparència, la solidaritat, la cooperació, la inclusió –cada cop més apreciats per la gent–, i també augmenta el nombre de nous actors com ara cooperatives, empreses d’inserció, societats laborals, centres d’ocupació especial o fundacions. Aquesta realitat la recollim també a Bizbarcelona, creant l’espai BizEconomia Social on visualitzarem les principals tendències, les oportunitats i els millors sectors avui per emprendre socialment. Celebrarem conferències i espais de networking per connectar persones i projectes amb aquesta inquietud d’aportar solucions concretes a problemes de l’entorn més proper.

Bizbarcelona compleix sis anys i en aquest temps s’ha convertit en l’esdeveniment firal de referència per a emprenedors, autònoms i pimes. Quins reptes els queden per aconseguir?
Estem molt satisfets de la trajectòria de Bizbarcelona en aquest temps i del paper que ha assumit com a aglutinador de solucions eficaces, actors, coneixement i finançament perquè emprenedors, autònoms i petites i mitjanes empreses puguin tirar endavant nous projectes empresarials o fer créixer negocis existents. Des del seu naixement, Bizbarcelona ha estat territori per a emprenedors, però des de fa dos anys som també un esdeveniment clau per a les pimes, que ja suposen gairebé la meitat dels nostres més de 12.000 visitants. Volem seguir creixent, innovar d’acord amb les tendències que detectem i implicar encara més entitats i empreses de tots els sectors d’activitat.

La cita de les pimes i l’emprenedoria

Els propers 1 i 2 de juny, Bizbarcelona 2016 es vertebrarà al voltant de tres grans zones temàtiques: BizEconomiaSocial, l’aposta d’aquesta edició per donar visibilitat a totes aquelles iniciatives emmarcades en les altres economies; Bizemprèn, espai on es presentaran solucions perquè les persones emprenedores puguin encaminar els seus projectes cap a l’èxit, i Bizpimes, àrea en la qual es donaran a conèixer les eines necessàries perquè les petites i mitjanes empreses puguin accelerar el seu creixement i que estarà oberta al públic que acrediti la seva relació amb l’àmbit de les pimes.
L’any passat, el Saló –que va oferir 198 conferències iva comptar amb 26 espais de networking, i 89 d’expositors -va tancar les portes amb unes xifres envejables: 1.610 contactes entre emprenedors i representants d’una trentena d’entitats inversores; 600 entrevistes entre pimes interessades a exportar i experts en internacionalització de La Cambra de Barcelona i CaixaBank; 523 sessions personalitzades d’assessorament empresarial; 940 contactes a l’Speed Dating (o trobades ràpides de contactes de negocis); 371 trobades a l’àrea Reempresa; 40 video-pitch enregistrats i més de 1.340 missatges al Mur.

mon-empresarial-006-vies-innovacio

Enviar Comentari