Revista d'Anàlisi Plural

El model de gestió de les entitats socials, a debat

0

L’objectiu de la jornada promoguda per la Fundació Pere Tarrés i Sant Pere Claver (en el marc del projecte europeu Eu3Leader) ha estat definir quins són els elements que les entitats del Tercer Sector necessiten per esdevenir més fortes i aconseguir així el desenvolupament i implicació de les persones que hi treballen. A continuació, repassem algunes de les conclusions a les que van arribar la cinquantena de directius europeus d’entitats del Tercer Sector que van assistir a la trobada organitzada a Barcelona la setmana passada.


Prenent com a model el mètode descrit per Frederic Laloux al seu llibre Reinventar las organizaciones (Arpa, 2017), els assistents a la reunió convocada per la Fundació Pere Tarrés i Sant Pere Claver han pogut conèixer de prop com diverses organitzacions han posat en pràctica (total o parcialment) aquesta filosofia.

Major potencial, sostenibilitat i fluïdesa
Un dels casos exposats a la jornada va ser el de David Martí, director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Per a ell, “no ha estat un procés fàcil i ens hem trobat amb algunes resistències internes”. Tot i això, Martí es va mostrar molt satisfet amb el nivell assolit, afirmant que quan s’aplica aquest model de gestió, les organitzacions resultants aconsegueixen el màxim potencial de les persones, són més sostenibles humana i econòmicament, i funcionen amb més fluïdesa.

De la teoria a la pràctica 
Per esbrinar de quina manera s’està implementant ja aquest model a Espanya i Europa, Pablo Aretxabala, de NER Group, va explicar als assistents exemples d’entitats concretes que també han treballat amb l’estil de lideratge que proposa el model de Laloux. De la mateixa manera, directius del Regne Unit, Croàcia i Itàlia van voler compartir les seves experiències en una taula rodona.

A Catalunya, les entitat socials generen el 3% del PIB català i són font d’ocupació per a més de 100.000 persones

Beneficis també per al Tercer Sector
Les entitats del Tercer Sector també poden respondre a les seves finalitats incorporant aspectes del model de Laloux. En aquesta línia es va pronunciar Rafael Ruiz de Gauna, director de Formació, Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, qui va destacar que “les entitats del Tercer Sector han d’esdevenir agents econòmics i reivindicar el seu paper com a generadores de riquesa, amb un model més social”. D’altra banda, Carles Descalzi, de la Fundació Pere Claver, també va destacar el lideratge i la participació com a elements clau per a les organitzacions que volen esdevenir referents en el seu entorn.

Enviar Comentari