Revista d'Anàlisi Plural

Recomanacions editorials III

0

Text: Berta Seijo


Dinero: domina el juego
Autor: Tony Robbins
Editorial: Deusto
Gràcies a les experiències de 50 autèntics experts en finances, l’autor d’aquest manual s’atreveix a resumir en set passos el camí cap a la llibertat financera, és a dir, cap a aquell moment en què hom ja no necessita treballar per poder viure de forma digna. Perquè aquest llibre no s’adreça únicament als que aspiren a ser rics, sinó també als que volen assolir una tranquil·litat i independència econòmiques que no estiguin subjectes a la situació del mercat.
Per assegurar-se que ofereix els consells més útils, Robbins ha comptat amb el testimoni de referents com Warren Buffett, Richard Thaler, Carl Icahn o Steve Forbes, persones que han sabut gestionar els seus diners com ningú i que, com a conseqüència més directa dels seus actes, han pogut convertir els seus somnis en realitat. Del que es tracta és d’aprendre dels millors per prendre el control de les nostres decisions financeres, establir un pla d’ingressos de per vida i desmitificar d’una vegada per totes algunes de les creences sobre el que es necessita (o no) per a estalviar i invertir. Amb aquesta obra, el guru empresarial vol que el lector es vegi capaç d’aconseguir-ho, encara que per a això l’esforç i la creativitat siguin ingredients imprescindibles.


Por qué fracasan los países
Autor: Daron Acemoglu i James A. Robinson
Editorial: Deusto
Economia, política, història i temes d’actualitat s’entrellacen en aquesta obra que tracta sobre els factors que determinen el destí d’un país. Per als seus autors –professors d’economia del MIT i Harvard en el moment de la publicació del llibre– la clau resideix en el tipus, disseny, qualitat i acompliment de les institucions que el conformen. Per tant, si un país és ric o pobre no es deu tant a aspectes com el clima, la geografia o la cultura, com als seus organismes governamentals i les polítiques que aquests desenvolupen.
Dit això, a Por qué fracasan los países es distingeixen dos tipus d’institucions polítiques i econòmiques (extractives i inclusives) i les conseqüències que comporten unes i altres per al conjunt de la població. La manera d’il·lustrar-ho és mitjançant una gran quantitat d’exemples històrics i contemporanis (des de l’antiga Roma passant pels Tudor i arribant a la Xina moderna) dels quals Acemoglu i Robinson fan ús per demostrar què funciona i què no a l’hora d’impulsar la prosperitat de societats senceres.
És, a més a més, un best seller recomanat per capçaleres de renom com el Financial Times i que ha estat elogiat per cinc guanyadors del Premi Nobel d’Economia.


Cuando las arañas tejen juntas pueden atar a un león
Autor: Daniel Coyle
Editorial: Conecta
Una de les ambicions de tot empresari és construir una cultura forta en la seva organització, una cultura de grup que funcioni i que es basi en relacions de qualitat entre persones que persegueixen un mateix objectiu. Alguns líders ho aconsegueixen (vegeu Google) i altres fracassen intentant-ho una i múltiples vegades. Per aquest motiu, després de publicar el best seller Les claus del talent el 2009, Daniel Coyle aprofita ara per donar un cop de mà als directius més desmoralitzats, revelant part del secret dels equips d’èxit o, en altres paraules, les estratègies i habilitats que empren i potencien diàriament els seus membres per a romandre cohesionats i motivats. Així mateix, aquest escriptor nord-americà il·lustra amb casos reals de cultures corporatives tòxiques el que no s’ha de fer, i posa sobre la taula idees i consells pràctics per revertir la situació abans que sigui massa tard.
En resum, l’obra dona l’empenta definitiva a qui vulgui fer les coses bé i treure el màxim profit del capital humà que conforma la seva organització. Per a això, Coyle ofereix un full de ruta destinat a crear un entorn col·laboratiu i dinàmic en el que floreixi la innovació i sigui possible superar les expectatives.


Elon Musk. El empresario que anticipa el futuro
Autor: Ashlee Vance
Editorial: Península
És l’ideòleg d’empreses que des de fa anys estan revolucionant àmbits com l’automobilístic, l’aeronàutic o l’energètic; l’impulsor de marques tan importants com Tesla Motors, PayPal o SolarCity. Parlem d’Elon Musk, emprenedor nascut a Sud-àfrica que el 1994 va ser becat per estudiar Administració d’Empreses i Física a la Universitat de Pennsilvània. I aquest va ser el primer pas d’una carrera professional que li ha portat múltiples recompenses.
D’això es parla en aquesta biografia escrita pel periodista especialitzat en la indústria tecnològica Ashlee Vance, qui s’encarrega de repassar els èxits però també les facetes menys amables d’aquest geni de la innovació.
El llibre compta amb aportacions de Musk –encara que no està ni de bon tros supervisat per ell–, i recull la història de l’empresari des de la seva infància fins a l’actualitat. En qualsevol cas, encara que es parli de totes les companyies en què el protagonista ha deixat la seva empremta, l’obra de Vance fa especial èmfasi en Tesla i Space X. L’última retrata a la perfecció fins a quin punt pot arribar l’ambició de Musk, qui no ha dubtat ni un segon a l’hora de “retornar als Estats Units la seva capacitat de portar persones a l’espai“.

Enviar Comentari