Revista d'Anàlisi Plural

El sector del llibre es conjura davant el confinament i espera recuperar part de la facturació abans de la tardor

0

La Cambra del Llibre de Catalunya calcula que un 70% de les llibreries són petits negocis i està treballant amb les administracions per assegurar que la majoria d’elles puguin sobreviure a la crisi de la covid-19

Text: Adrià Gratacós Torras

El sector del llibre encara la Diada de Sant Jordi més atípica dels últims anys. Una Diada amb les llibreries tancades degut a l’estat d’alarma decretat amb motiu de la crisi de la COVID-19 i que posa a prova la supervivència dels llibreters. El sector del llibre estima pèrdues milionàries durant el segon trimestre d’enguany. Fins a 1.000 milions d’euros (un terç de la seva facturació anual) s’escapoliran, segons l’Associació de Cambres del Llibre d’Espanya. L’afectació és palpable pel simple fet que les llibreries romandran tancades, com a mínim, durant dos mesos. Però el sector editorial també preveu un impacte considerable del mercat exterior. Gairebé el 25% de la facturació del sector (uns 500 milions d’euros) pertanyen a l’exportació de novetats editorials a l’estranger, principalment a l’Amèrica Llatina. Des del gremi de llibreters, es calcula que gairebé la meitat (uns 200 milions) no es recuperaran.

A Catalunya la crisi sanitària produïda per la Covid-19 arriba, probablement, en el pitjor moment de l’any. Entre els mesos de març i abril, i especialment durant el dia de Sant Jordi, es concentren els “dies forts” per al sector editorial. L’any passat, la diada de Sant Jordi va deixar una facturació de més de 22 milions d’euros. En un sol dia es van vendre més d’1,6 milions de llibres arreu del país. A més, el sector es trobava en un moment de certa recuperació, després d’anys difícils. “Portàvem 5 o 6 anys amb creixements curts del 2% o el 2,5% que ens permetien ser molt optimistes per aquest 2020”, assegura  Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors i de la Cambra del Llibre de Catalunya. Un creixement que fins a l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a l’Estat espanyol també es cristal·litzava amb una facturació a l’alça. “Fins al 15 de març anàvem bé, fins i tot millor que els darrers anys”, afegeix Tixis.

“Portàvem 5 o 6 anys amb creixements curts del 2% o el 2,5% que ens permetien ser molt optimistes per aquest 2020”


El 80% de la facturació editorial es genera a les llibreries

El cop d’haver de tancar totes les llibreries del país és devastador per al sector llibreter. Segons dades de la Cambra del Llibre de Catalunya, el 80% de les vendes de llibres a Catalunya es realitzen a les llibreries. Unes llibreries, que majoritàriament, són petits negocis amb poc marge de maniobra. “Calculem que aproximadament un 70% de les empreses del sector editorial són petites o molt petites, amb una facturació per sota del milió d’euros”, afegeix Patrici Tixis.

Amb un teixit format per petites empreses i davant la impossibilitat de facturar, almenys, durant dos mesos, el sector del llibre ha comptat amb un suport addicional per part de les administracions públiques. Un suport que, per part de la Generalitat de Catalunya, es cristal·litza amb l’avançament de l’adquisició de llibres i novetats editorials per a les biblioteques catalanes. “Estem intentant focalitzar totes les ajudes administratives per tal que la majoria de llibreries puguin suportar aquest confinament”, assegura Tixis. Segons el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, les llibreries esdevenen el darrer graó del sector editorial, pel qual són “les mes vulnerables” en aquest moment”.

“La Generalitat de Catalunya, que enguany tenia un pressupost de 5,2 milions d’euros per a nous llibres destinats a les biblioteques, ha concentrat l’adquisició durant els mesos de març i abril”

 

Així, la Generalitat de Catalunya, que enguany tenia un pressupost de 5,2 milions d’euros per a nous llibres destinats a les biblioteques, ha concentrat l’adquisició durant els mesos de març i abril. “Ara estem treballant amb les administracions per tal que augmentin el pressupost i ens ajudin a sobreviure”, afirma Tixis.

Una nova diada de Sant Jordi a les portes del mes d’agost
La resposta del sector editorial davant la impossibilitat de celebrar la diada de Sant Jordi passa per “un gran esdeveniment del llibre” abans de la tardor. La Cambra del Llibre de Catalunya considera necessari poder organitzar un esdeveniment que permeti recuperar part de la facturació perduda durant els primers sis mesos de l’any. Des de la Cambra són conscients que s’haurà de realitzar amb “restriccions de moviment, distanciament social i mesures sanitàries” per garantir la seguretat i la salut en un context on la pandèmia de la covid-19 seguirà vigent.

En tot cas, el sector editorial calcula que “una festa del llibre i de la rosa” el 23 de juliol permetria recuperar, aproximadament, un 30% de la facturació prevista per a la Diada de Sant Jordi.

I per la Diada d’enguany, la del 23 d’abril, nombroses iniciatives pretenen aprofitar l’embranzida de Sant Jordi per fer revifar el sector, tot i les limitacions del moment. Entre elles, destaca la campanya “Llibreries Obertes”, que s’ha proposat facturar mig milió d’euros en llibres durant la diada confinada de Sant Jordi. Promoguda per la cooperativa Som i l’Agència Mortensen i liderada per Òmnium Cultural, la campanya assegura que ja s’han venut més de 20.000 llibres.

“El sector editorial calcula que “una festa del llibre i de la rosa” el 23 de juliol permetria recuperar, aproximadament, un 30% de la facturació prevista per la Diada de Sant Jordi”


Amenaces i oportunitats de l’ecommerce per al sector editorial

Però amb les llibreries tancades, el comerç electrònic esdevé una de les opcions més ben posicionades per adquirir llibres. De fet, segons el Baròmetre de TV3 i Catalunya Ràdio, gairebé un 60% dels catalans que té previst comprar un llibre per Sant Jordi, ho farà a través de grans operadores d’ecommerce, com Amazon.  Davant de l’oportunitat que suposa l’ecommerce per seguir facturant durant les setmanes de confinament, també s’hi poden entreveure amenaces; com ara el temor que grans plataformes acaparin el mercat de petites llibreries, que no poden competir amb gegants com Amazon a internet.

“El comerç electrònic suposa el 15% de la facturació editorial de Catalunya, en front del 80% que acaparen la compra en llibreries físiques. El 5% fa referència a llibres digitals”

 

Davant del fenomen del comerç electrònic en el sector editorial, la Cambra del Llibre de Catalunya es mostra tranquil·la, davant les dades de facturació existents. Segons la Cambra, el comerç electrònic suposa el 15% de la facturació editorial de Catalunya, en front del 80% que acaparen les llibreries físiques. El 5% fa referència a llibres digitals. “Durant aquestes setmanes de confinament hem detectat un increment del comerç electrònic, que ara suposaria entre el 25 i el 30% de les vendes”, assegura Patrici Tixis. També els llibres digitals han  augmentat la seva quota de mercat, passant del 5% al “10% o 12%”.

En tot cas, segons el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, en aquests moments no es pot qualificar l’ecommerce “d’amenaça” per al sector editorial. “Podria ser que el confinament produeixi un canvi en els hàbits de consum de la gent, però creiem que la llibreria està molt arrelada al nostre país i que, si es té l’opció, la majoria prefereix comprar els llibres allà”, assegura Tixis. A més, segons la Cambra del Llibre, aquest augment en l’ecommerce editorial es pot deure a la proximitat de la Diada de Sant Jordi. “Encara està per veure que la venda de llibres per internet es consolidi i augmenti la seva facturació”, clou Tixis.

Es redueix l’IVA dels llibres digitals
I davant d’aquest context d’incertesa per al sector editorial, s’hi suma una bona notícia. Ahir el Consell de Ministres del govern espanyol va decidir abaixar l’IVA del llibre digital del 21% al 4%. Una mesura que, segons el Ministeri de Cultura “reactivarà el sector editorial”. I des del sector editorial, celebren la mesura, que s’havia anat allargant en el temps. “Era inconcebible que el mateix producte tingués un IVA del 4% si era en format paper i del 21% si ho era en format digital”, assegura el president de la Cambra del Llibre de Catalunya.  La mesura de reduir l’IVA dels ebooks va veure la llum verda a l’octubre de 2018, però fins ara no s’havia aplicat.

Enviar Comentari