Revista d'Anàlisi Plural

La cultura Startup, l’antídot contra la inestabilitat econòmica

0

L’impacte de la Covid-19 fa revisar la tendència alcista de l’ecosistema Startup, que identifica les noves tecnologies i la salut com a nous sectors estratègics
Les darreres dades d’inversió en Startups inviten a un optimisme “prudent” però superior al de les empreses tradicionals

Text: Adrià Gratacós Torras

Davant d’una previsió de caiguda sense precedents de l’economia europea, la conjuntura més immediata fa albirar malts moments per als projectes empresarials. Amb un teixit empresarial conformat principalment per petites i mitjanes empreses, el teixit empresarial català afronta un darrer trimestre del 2020 amb l’aigua al coll. I amb un context d’incertesa i inestabilitat creixent, la gran incògnita per a molts empresaris passa per descobrir quant temps més poden aguantar. Segons dades de Pimec, al llarg dels prop de sis mesos que la Covid-19 conviu amb nosaltres, el 75% d’empreses catalanes han tingut problemes de tresoreria. I en un context de falta de liquiditat, de reducció de les inversions i d’inestabilitat econòmica, la cultura de la startup es troba en un punt d’inflexió.

A finals del 2019 l’Estat espanyol comptava amb un total de 4.115 startups constituïdes. D’aquestes, prop de 1.200 es trobaven assentades a la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència

A inicis del 2020 l’ecosistema startup a Catalunya i Espanya vivia el moment més dolç de la seva història recent. Segons l’informe “Startup Ecosystem Overview” elaborat pel Mobile World Capital Barcelona, a finals del 2019 l’Estat espanyol comptava amb un total de 4.115 startups constituïdes. D’aquestes, prop de 1.200 es trobaven assentades a la ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència.  El creixement de la constitució de Startups ha estat exponencial en els darrers anys. De fet, en només dos anys s’estima un increment del 38% en la creació d’startups.

Aquest auge respon a un esperit emprenedor i innovador cada cop més punyent. Així ho assegura Xavier Casares, president de Tibidabo Ventures i fundador de la flamant MentorsAngels.com, una xarxa Online de contactes directes i privats que pretén connectar emprenedors, inversors i mentors.

L’ecosistema Startup i la Covid-19: resiliència i adaptabilitat per superar la incertesa  
L’ecosistema startup es caracteritza per l’aglutinament de projectes empresarials amb poca dimensió estructural i recursos limitats. Dues característiques que, aparentment comporten menys eines per fer front a una crisi econòmica com l’actual, però que també pot suposar avantatges competitius. “Una satartup té un tarannà, una flexibilitat i una resiliència que no tenen altres tipus d’empresa”, afirma Jordi Aguasca, director de la unitat de startups de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ). Una opinió que també és compartida per Xavier Casares: “L’emprenedor és un “guerriller” i està habituat a superar dificultats” assegura.

“La cultura de la startup sempre ha estat metodològica i això els atorga majors possibilitats de recuperar-se de forma més ràpida”

Així doncs, la resiliència, juntament amb l’adaptabilitat, estan esdevenint els bots salvavides de les startups en un moment complicat per a la innovació. Per a Aguasca, tant la resiliència com l’adaptabilitat formen part de la “cultura Startup” i els atorga un avantatge competitiu per sobreviure en un context on els hàbits de consum de la societat estan canviant. Un informe d’Ernst & Young assegura que la Covid-19 està comportant canvis estructurals en el consum de la població, i en un context així l’emprenedoria no té més remei que aplicar nous models de negoci a base de prova i error. “La cultura de la startup sempre ha estat metodològica i això els atorga majors possibilitats de recuperar-se de forma més ràpida”, conclou Aguasca. Sense una estructura massa pesant i amb protocols de presa de decisions molt més àgils, les startups poden trigar menys temps en redreçar el rumb. “El sector emprenedor i inversor de startups està actiu i vital, les startups estan millor preparades per superar aquesta crisi”, afegeix Casares.

Les valoracions de les Startups baixaran al 2020, però la inversió es recupera a bon ritme
Tot i la capacitat de resiliència i adaptabilitat de les startups, els estralls de la Covid-19 estan afectant de forma clara en la seva activitat. Segons dades d’ACCIÓ, cada startup catalana compta, de mitjana, amb 16 treballadors. Una xifra que ha anat creixent de forma exponencial en els darrers anys, però que denota uns recursos limitats per fer front a enfonsaments de la facturació. De fet, l’Observatori de l’Ecosistema de startups elaborat per Bankinter calcula que les valoracions de les startups espanyoles cauran entre un 20% i un 60% degut als efectes de la pandèmia. “Les startups són empreses de poca dimensió i facturació i en un context on el PIB pot caure més d’un 10%, evidentment hi haurà afectació. En tot cas, l’objectiu d’enguany passa per consolidar la base de startups que ja tenim i no ens preocupa com variarà la xifra de projectes aquest 2020”, afirma Aguasca.

Al segon trimestre de l’any la inversió en fases inicials va créixer un 40,7% respecte al primer trimestre de l’any.

I tot i la previsible caiguda de l’ecosistema startup aquest 2020, els indicadors analitzats per l’Observatori de Bankinter denoten una recuperació “moderadament optimista”. De fet, l’informe detecta que al segon trimestre de l’any la inversió en fases inicials va créixer un 40,7% respecte al primer trimestre de l’any. I encara més esperançadores son les inversions realitzades en fases intermèdies entre abril i juny del 2020. Bankinter en va detectar 12, cosa que suposa un increment del 300% respecte al primer trimestre de l’any.

Per contra, l’informe identifica un enfonsament sense precedents de la inversió estrangera durant el 2020. Una caiguda que al segon trimestre va arribar al 80%, principalment degut a la manca de mega rondes d’inversió. En tot cas, la caiguda de la inversió estrangera no preocupa als experts. Segons Casares, “la inversió fluctua, però els bons projectes sempre acaben trobant inversions”. “El capital, més enllà de les conjuntures, sempre va allà on hi ha bones oportunitats per invertir”, afegeix. En la mateixa línia s’encara l’opinió d’Aguasca, tot assegurant que “la proporcionalitat de la inversió estrangera no ha variat en excés”. “Ens preocupa més que les startups hagin d’aturar la seva activitat per falta de tresoreria o finançament que no pas el comportament de les inversions”.  Per a Aguasca la fórmula de supervivència de les startups per als propers mesos és senzilla: Disminuir els costos fixes, tenir accés a plans de finançament i redreçar l’activitat i els objectius de la companyia.

Les noves tecnologies, el sector salut i les finances, els nous sectors estratègics per a les Startups
Les dades del segon trimestre de 2020 mostren una recuperació evident de la inversió en startups arreu de l’Estat. La tendència, després d’uns mesos de març i abril desoladors, permet al sector ser moderadament optimista en un context tan difícil com l’actual. Una tendència que també mostra certes variacions en aquells sectors estratègics que despertaran l’interès dels inversors en els propers mesos. “El sector salut segueix sent d’alt interès per als inversors de tot el món” assegura Casares. Per al fundador de MentorsAngels.com els projectes relacionats amb les tecnologies de la Indústria 4.0, com ara el Big Data, la Intel·ligència Artificial, la impressió Digital 3D, la robòtica i la ciberseguretat seguiran tenint quota de mercat en l’ecosistema inversor.

De fet, les dades  de l’Observatori de startups de Bankinter mostren com el sector de la Salut ha escalat posicions en el rànquing inversor espanyol. Durant el segon trimestre de 2020 la inversió en l’ecommerce va ser el gran beneficiat de la Covid-19 amb un increment espectacular del 1092%.

D’altra banda, les Startups hauran de seguir fer front a les seves pròpies debilitats i a un context d’amenaces creixents.  Comptar amb més recursos de liquiditat, i amb una visió a mitjà i llarg termini seran requisits indispensables per sobreviure en un món ple d’oportunitats, però també ple de riscos.

Enviar Comentari