Revista d'Anàlisi Plural

Com poden abordar les empreses la crisi de la Covid-19?

0

La de la Covid-19 és una crisi global sense precedents que afecta totes les empreses. Com poden abordar-ne la gestió les companyies?

Dra. Laurence Le Poder. La de la Covid-19 és una crisi global sense precedents que afecta totes les empreses. Com poden abordar-ne la gestió les companyies?


Anticipació i complexitat de la crisi
En tota crisi de gestió, l’anticipació és important i, en aquesta situació, a més, adquireix tot el seu significat. Moltes empreses es preparen constantment per poder gestionar crisis. Però de tots els plans de crisi desenvolupats fins ara, quins es van avançar a aquest tipus de crisi en concret? La manca de preparació, tant humana, com material i organitzacional, ha ressaltat la nostra incapacitat per gestionar aquesta situació. No obstant això, l’anticipació és fonamental per a la presa de decisions i accions a les organitzacions.

Per complicar encara més la situació, l’estrès temporal afegeix restriccions a l’hora d’actuar, doncs, al mateix temps, tampoc no disposem de suficient coneixement sobre la situació en si mateixa. És per això que la crisi de la Covid-19 és altament complexa en la seva gestió, per la dificultat per trobar la combinació adequada d’accions, paraules, anticipacions, etc.

Desafiaments de gestió
La crisi de la Covid-19 constitueix un fenomen inquietant per a les empreses i els particulars a causa de les seves múltiples incerteses: incertesa sobre l’evolució de la situació de salut, incertesa sobre els impactes directes i indirectes sobre la salut d’empleats i particulars en general, i finalment, incertesa sobre les accions a realitzar. I, davant l’imprevist, l’individu es torna irracional.

Per tant, les empreses s’enfronten a grans reptes: semblar legítimes en la conducció de la gestió de crisi, ser vistes com un actor important en el qual els empleats poden confiar i ser percebudes com creïbles en la gestió de la crisi.

Presa de decisions
En aquestes situacions d’emergència i crisi, els qui prenen les decisions se senten atrapats entre els requisits d’acompliment i les regulacions. Un fet que els ha d’empènyer a apostar per una combinació intel·ligent que fluctuï entre complir amb les regulacions, els seus propis valors personals i prendre mesures. Ser capaç de pensar “fora de la caixa” és fonamental per a prendre una decisió en una situació de crisi.

Però siguin quines siguin les decisions que es prenguin, hem de recordar que no actuar sempre perjudicarà encara més a l’empresa en una situació de crisi.

A tall de conclusió, només podem notar la dificultat per trobar respostes justes i adequades a aquestes preguntes, tant en termes de les decisions preses com de les accions que cal implementar. Però entre les accions a implementar, la comunicació ha de permetre a les empreses afrontar aquests reptes. Les organitzacions han d’informar sobre la situació i la seva evolució, per tal de preservar la seva legitimitat i credibilitat en la gestió d’aquesta crisi.

Enviar Comentari