Revista d'Anàlisi Plural

Transformar una cadena de subministrament en una empresa social

0

La creació d’iniciatives de sostenibilitat que puguin escalar requereix un equilibri innovador entre l’impacte social i la recerca de guanys.

Amitava Chattopadhyay. Professor de Màrqueting i d’Innovació Corporativa a INSEAD.


Per a les empreses convencionals amb ànim de lucre, el límit màxim d’impacte social continua sent baix, llevat que pugui justificar-se en termes de “benefici mutu” tant per a la societat com per a l’organització. El meu recent estudi de cas descriu com el productor suec d’olis i greixos AAK va redefinir aquest benefici mutu en crear una cadena de subministrament de mantega de karité sostenible i escalable a l’Àfrica Occidental.

Creixement inicial
A partir del 2009, AAK va començar a treballar directament amb els recol·lectors (majoritàriament, petits agricultors) en lloc de fer-ho amb intermediaris.

El lent mètode tradicional de bullir les nous va ser reemplaçat per un sistema AAK enormement millorat. A més, AAK va capacitar dones per construir i usar estufes coet, que requereixen fins a un 65% menys de fusta que l’estufa tradicional. Així mateix, AAK va reunir els recol·lectors en grups. Cada agricultor es va comprometre a lliurar un volum específic de llavors de karité per a la temporada i va rebre una part dels futurs guanys esperats com pagament anticipat. Si el grup complia amb els seus compromisos conjunts, AAK aportaria un bo que es distribuiria segons el consideressin els membres.

El programa, que va començar amb unes 2.000 dones a Ghana, es va expandir, després, a Burkina Faso, Costa d’Ivori i Nigèria, i arribà a més de 300.000 recol·lectors al juny del 2020.

L’impacte en els recol·lectores
L’estructura de pagament d’AAK no només va ajudar les comunitats locals a estabilitzar la demanda, sinó que també va ajudar els recol·lectors a administrar millor les finances, comprar nous equips i fins i tot obrir un compte bancari per primera vegada.

El programa també va enriquir les relacions d’AAK amb clients preuats desitjosos de polir les seves credencials de sostenibilitat, com ara la multinacional alemanya Beiersdorf. La iniciativa també podria ajudar AAK d’obtenir altres productes nadius de la regió.

Aquest exemple inspirador mostra com, amb una planificació acurada, les organitzacions poden escalar tant els guanys com l’impacte social.

Enviar Comentari