Revista d'Anàlisi Plural

La humanitat consumeix el rebost de la natura

0

Els últims quatre mesos del 2020, hem viscut de préstec. Un préstec que hauran de pagar les generacions futures. El 22 d’agost va ser el dia en què la nostra demanda de recursos naturals des que havia començat l’any va superar la capacitat que té el planeta per regenerar-los en tot el 2020. Per això, és imprescindible que entre tots remem conjuntament per transitar cap a una economia circular. El futur serà circular o no serà.

Josep Maria Tost. Director de l’Agència de Residus de Catalunya.


I això no vol dir únicament reciclar més, sinó que cal produir d’una altra manera —per la via de l’ecodisseny— com pensem tots els productes i serveis que posem al mercat per tal de minimitzar-ne l’impacte i maximitzar-ne la reutilització i el reciclatge. Hem de fabricar amb criteris de sostenibilitat, un valor que és cada cop més diferencial per als consumidors. La bona notícia és que, cada cop, en som tots més conscients. No podem perdre temps.

Des de l’Agència de Residus de Catalunya, per exemple, estem posant a disposició del sector productiu i del sector dels residus línies d’ajuts econòmics per facilitar que les empreses puguin innovar en els  processos productius: consumint menys matèries primeres i generant menys residus, oferint productes o serveis amb un valor de sostenibilitat més gran.

Ens hem aliat amb ACCIÓ en una línia d’ajuts per incentivar projectes d’economia circular en l’àmbit de residus destinant-hi 1,7 milions d’euros, i hem ampliat en 4,8 milions d’euros diferents línies de subvenció el passat 2020. A banda, estem treballant per aprovar la Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, que ha de contribuir, entre altres coses, a crear una economia més baixa en carboni.

Per tal de promoure una producció i consum sostenibles, cal establir regulacions ambicioses, i també cal explorar accions de tipus voluntari: acords voluntaris amb relació als embalatges procedents de la compra en línia, crear scraps del sector del moble i matalassos, i també en el tèxtil, com a mínim, estendre la responsabilitat ampliada del productor tant com sigui possible! Cal impulsar sistemes d’etiquetatge que reflecteixin l’impacte dels productes sobre l’ús de recursos. Aquestes són algunes mesures que podria incorporar la nova llei de residus. Els propers anys seran clau per desenvolupar l’economia circular.

Seguim el lema del conseller Albert Vilalta: “La funció de l’ARC és garantir una correcta gestió dels residus, per protegir al medi i a les persones.” Des de l’Administració, el nostre compromís és ajudar i treballar conjuntament. Si els catalans i catalanes hem estat capaços de fer una recollida selectiva del 45% dels 4 milions de tones de residus municipals que es van generar el 2019, assolint una xifra rècord, podem fer-ho millor: preservant materials i recursos. I que puguem gaudir d’un model econòmic que no hipotequi el futur. No hi ha més temps a perdre!

Enviar Comentari