Revista d'Anàlisi Plural

Viatjant cap a allò desconegut

0

Octubre del 2010. Un equip format per Luke i Max, un pare i el seu fill de primària, preparen un globus al qual enganxen un iPhone i un dispositiu paracaigudes que s’eleva uns 100.000 peus fins a poder observar la curvatura de la terra i tornar sa i estalvi mentre els envia les seves coordenades GPS per a la seva posterior recollida. La premsa americana va titular la gesta en el seu dia: “Per què ho van fer?… Perquè podien.”

Víctor Campos. Enginyer Superior de Telecomunicacions i expert en Estratègia i Transformació Digital.


Exacte. Perquè podien. La simple idea d’usar aquest tipus de tecnologia fa uns anys hagués estat una bogeria. No obstant això, i aquest és el primer punt dels canvis que estem veient, l’accessibilitat i l’assequibilitat de la tecnologia fan que el canvi de paradigma cap a la democratització digital efectivament hagi tingut lloc.

DEMOCRATITZACIÓ + CONSUMERITZACIÓ
Gener del 2015. Després d’una controvertida, però finalment reeixida, maniobra, l’US Airways 1549 amara al mig del riu Hudson. Centenars de persones són rescatades en primera instància per diferents ferris que en aquest moment creuaven cap a/des de Manhattan. La primera foto de l’esdeveniment va ser pujada via Twitter per J. Krums, que viatjava en un dels vaixells. Estem assistint a la consumerització, procés clau en el canvi de paradigma digital pel qual una persona, amb accés a una tecnologia superior assequible, pot trencar parts de la cadena de valor (en aquest cas, els mitjans de comunicació) aportant directament valor al sistema. És cert que es poden fer diverses consideracions respecte d’això, i que la posada en judici de l’esdeveniment i la contextualització han de ser part del valor aportat pel món periodístic. Però, en qualsevol cas, l’aportació particular és innegable.
Això ens porta fins al següent pas, ja que la conseqüència lògica suposa la ruptura i el trossejament de la cadena de valor, tan evident en indústries com el turisme, la mobilitat o els serveis financers. Aquesta remodelació del servei està basada en startups que s’apalanquen en els dos principis presentats, democratització + consumerització.
No obstant això, el repte no acaba aquí, ja que aquestes companyies no s’han limitat a trencar el flux de valor aportat per la cadena, sinó que també creen noves lògiques de negoci, pel fet que interactuen entre oferta i demanda com a Marketplace, o que fins i tot utilitzen l’accessibilitat i la flexibilitat del núvol com a peça fonamental per crear nous models de negoci. Què és el que, en última instància, fa que tot això sigui possible? Una dada que aporta valor i que viatja.

DE LA DADA A L’INSIGHT ACCIONABLE PER GENERAR LÒGIQUES/MODELS DE NEGOCI
Recorrem breument el viatge que fa aquesta dada: una Dada és, simplement, un fet, alguna cosa concreta que ha tingut lloc. Si organitzem la dada —la dotem d’un significat concret per a un propòsit potencial—, llavors la convertim en Informació. En sumar-li la nostra experiència i la nostra interpretació, arribem al Coneixement, al qual, quan li afegim una visió i la forma d’adoptar-se de manera contínua, el convertim en un Insight accionable. I tot això només és possible si es compleixen tres condicions fonamentals. L’explotació de la dada ha de ser estandarditzada, connectada i ha de donar fruit a interaccions.
No obstant això, moltes vegades discutim propostes de noves lògiques de negoci o processos d’eficiència dins de les nostres organitzacions sense tenir en consideració la base sobre la qual es fonamenten. S’estima que la gran majoria de les dades no s’utilitzen (dark data estimada en més del 90%, segons els més crítics), i aquesta tendència pot fàcilment augmentar, tenint en compte la quantitat de dispositius que estaran connectats i potencialment interaccionant gràcies a la (r)evolució de l’Internet of Things + 5G.

S’estima que la gran majoria de les dades no s’utilitzen (dark data) estimada en més del 90%, segons els més crítics), i aquesta tendència pot fàcilment augmentar, tenint en compte la quantitat de dispositius que estaran connectats i potencialment ineraccionant gràcies a la (r)evolució de l’Internet of Things +5G

Sembla, per tant, de gran rellevància per a l’èxit de les nostres organitzacions, el fet de “re-visitar” aquest concepte que moltes vegades supeditem davant el desenvolupament d’altres projectes i iniciatives. Això sol succeir ja sigui perquè estimem un major calat publicitari, més impacte directe en experiència de client, o, la majoria de les vegades, perquè som capaços d’estimar un ROI concret per a aquest tipus d’activitats. Aquest últim és, al meu entendre, un dels majors riscos que tenim com a professionals digitals, ja que és precisament en el viatge de la dada a insight on apareix el que a dia d’avui desconeixem i es crea valor accionable que pot derivar en noves lògiques i fins i tot nous models de negoci.
Al cap i a la fi, el nostre model empresarial dependrà del model d’interacció desenvolupat, que en última instància beu del nostre model de dada. És impossible (o certament difícil) endevinar el primer sense tenir clar l’últim.

Enviar Comentari