Revista d'Anàlisi Plural

Entrevista a Pilar Martínez-Cosentino. Vicepresidenta de Grupo Cosentino

0

Grupo Cosentino tancarà l’any 2021 amb unes xifres d’impacte: increment del 30% en vendes, 1.400 milions d’euros de facturació consolidada i 800 nous llocs de treball. Repassem, amb la seva vicepresidenta, les claus per aconseguir-ho enmig d’una pandèmia inesperada que, en la seva opinió, ha posat en evidència que “reaccionar ràpid i adaptar-se a les decisions i circumstàncies canviants és el que ha marcat la supervivència i, en alguns casos, fins i tot el creixement” de les empreses.

Text: Emma Bouisset Carrascal  Fotos: Grupo Cosentino


“Les organitzacions que han prioritzat la innovació han mitigat la crisi significativament millor”

Després de gairebé dos anys patint l’envestida del coronavirus, creu que el món empresarial, en general, i el sector de la construcció, en particular, s’han sabut adaptar adequadament a aquest entorn VUCA o cal dotar les organitzacions d’una nova cultura empresarial?
Aquesta crisi ens ha posat a prova a tots, encara que hi ha sectors que, innegablement, s’han vist més afectats per les característiques pròpies de la pandèmia. En el cas de la construcció, però, la incidència és molt menor, sobretot si parlem del sector de les reformes. En tot cas, el factor clau per afrontar aquest nou entorn ha estat la flexibilitat. Davant d’una crisi que cap de nosaltres no entreveiem en les nostres anàlisis de risc, saber reaccionar ràpidament i adaptar-se a les decisions i circumstàncies canviants ha estat el que ha marcat la supervivència i, en alguns casos, fins i tot el creixement.
En l’àmbit empresarial, com han plasmat anàlisis de diferents entitats, al començament de la pandèmia, la millor estratègia va ser enfocar-se a la continuïtat del negoci i la minimització de costos. Però a mesura que passava el temps, la innovació en línies generals esdevingué el factor distintiu. Les organitzacions que han prioritzat la innovació, ja sigui en productes i serveis o bé en l’avenç de la seva digitalització, han mitigat la crisi significativament millor.
Cada vegada és més clar que el món no tornarà a ser com era abans d’aquesta pandèmia en la qual encara estem immersos. Per això, al meu entendre, és fonamental que les organitzacions i les empreses pensem de forma creativa i disruptiva. I, segurament, això implica generar i adaptar-se a una nova cultura empresarial. Ho estem veient de manera accelerada, per exemple, amb les noves formes de teletreball o la gestió del talent. En definitiva, innovació, creativitat i flexibilitat seran més importants que mai.

“És fonamental que les organitzacions i les empreses pensem de manera creativa i disruptiva. I, segurament, això implica generar i adaptar-se a una nova cultura empresarial.”

Quina va ser l’estratègia que va desplegar Grup Cosentino per enfrontar-se a la crisi?
Abans de res, assegurar la salut de tots els nostres empleats i les seves famílies. Un repte que segueix totalment vigent, per cert. El treball del nostre Servei Mèdic i l’àrea de Seguretat i Salut ha estat i és realment impressionant. Donada la nostra naturalesa industrial i l’activitat comercial exterior, només vam parar l’activitat fabril unes hores el 2020, i des de les primeres setmanes de la crisi, ja vam planificar totes les mesures sanitàries oportunes. Per exemple, vam ser de les primeres empreses a Espanya a obtenir i fer tests als nostres treballadors.
Comptant amb aquesta base —insisteixo, fonamental— ens vam marcar, en paral·lel, l’objectiu de mantenir el projecte de negoci, atendre els nostres clients arreu del món i seguir amb les inversions previstes. Entre el 2020 i el 2021, haurem emprès inversions totals per import de prop de 200 milions d’euros. Com deia abans, la innovació és fonamental. En plena crisi, per exemple, hem llançat una de les fites més rellevants de la nostra història: la tecnologia patentada HybriQ® per a Silestone®. Una renovació total de la nostra marca emblemàtica, fruit d’un treball de tres anys d’R+D propi. I tot això, també, amb un horitzó molt clar: assegurar tots els llocs de treball.

“Tornar a sincronitzar i normalitzar tots els sectors productius a nivell mundial portarà temps. Tant de bo puguem veure més regularització i normalitat cap a mitjans del 2022.”

Vista en perspectiva, va ser una decisió encertada.
No només això, sinó que aquesta estratègia ens ha permès generar més de 800 nous llocs de treball el 2021 i ser ja gairebé 5.500 treballadors a tot el Grup. Va ser un exercici de flexibilitat i adaptació on la transformació digital que vam iniciar anys abans també va ser fonamental. I, evidentment, la capacitat d’esforç i resiliència de tots els nostres treballadors. Com sempre dic, el capital més important d’una companyia és la gent, les persones que la conformen.

La crisi, però, no s’ha acabat. El Banc d’Espanya alertava en el seu últim informe trimestral que l’escassetat de matèries primeres amenaça de llastar la recuperació de l’economia. Fins a quin punt els preocupa la manca de subministraments, els problemes de transport i l’alça dels preus de l’energia?
La veritat és que no conec cap empresa del nostre sector que no s’estigui veient afectada pel dislocament i el coll d’ampolla que estem vivint a nivell global, tant pel que fa a subministraments de components i matèries primeres, com a la logística de lliuraments. Tornar a sincronitzar i normalitzar tots els sectors productius a nivell mundial portarà temps. Tant de bo puguem veure més regularització i normalitat cap a mitjans del 2022.
Dit això, en el nostre cas, l’esforç realitzat per l’àrea logística de Cosentino ha estat descomunal, optimitzant les connexions mundials generades per l’empresa durant dècades, així com l’amplíssima xarxa construïda de hubs i magatzems o centers (n’hi ha més de 120) que tenim als cinc continents. Igualment, la nostra àrea de compres està fent un esforç de consolidació enorme amb els nostres proveïdors i d’aprovisionament de matèries primeres.
Finalment, pel que fa als preus de l’energia, també és un repte majúscul. A Cosentino estem apostant per implantar a curt termini un nou model de gestió energètica en l’àmbit industrial, basat principalment en les renovables. Com a primera pedra, ja estem a construint la que serà la planta fotovoltaica més gran per a autoconsum a Europa, dins del nostre Parc Industrial de Cantòria, Almeria.

Grup Cosentino ha passat de ser una empresa familiar espanyola a distribuir a 115 països i facturar —previsions per al 2021— més de 1.400 milions d’euros anuals (+30% en vendes). Quines diria que han estat les claus per assolir aquest creixement en poc més de quaranta anys?
Per a mi, la clau d’aquest creixement continuat i constant des de fa més d’una dècada és la nostra cultura de treball, el nostre ADN, que és posar el focus en com fem les coses. I fer-ho sempre amb una visió global i innovadora per aportar valor als nostres clients, treballant de manera transversal, de manera que això ens permeti tenir una millor visió entre tots, i compromesa, perquè la nostra gent no només participi amb el seu coneixement al projecte, sinó que també el senti com a seu.
Per a mi, la feina, l’esforç i la tenacitat és quelcom que tenim molt present. A Cosentino, celebrem poc els èxits i ens enfoquem en com ho podem fer millor cada dia. Després d’una meta, ens en marquem la següent, amb l’ambició de fer un projecte sostenible i de llarg termini que valgui la pena.

“A Cosentino, celebrem poc els èxits i ens enfoquem en com ho podem fer millor cada dia. Després d’una meta, ens en marquem la següent, amb l’ambició de fer un projecte sostenible i de llarg termini que valgui la pena.”

A Espanya, 9 de cada 10 companyies pertanyen a una família empresària i, més tard o més d’hora, totes han d’afrontar el relleu generacional. Com aborden vostès aquest moment?
És cert que, moltes vegades, les empreses familiars es fan molt fortes, però quan arriba la transició, i alhora hi ha diverses branques familiars, això fa que es pugui desfer el camí recorregut. Des del nostre punt de vista, aquest és un dels grans reptes de l’empresari, el qual de vegades no es valora o no s’hi dona prou rellevància. Per a la nostra organització i model de negoci de llarg termini, però, aquest és un aspecte fonamental. Com diu el nostre president, la gran tasca pels propers anys és planificar una transició familiar ben feta. I les bases ja estan posades. Però no es tracta només d’una transició dins la família, sinó també dins la pròpia empresa. A Cosentino, durant els darrers anys, hem donat cabuda a excel·lents professionals de fora. La professionalització creixent de la nostra estructura de govern, imitant les millors pràctiques de les cotitzades, ha estat un encert enorme. En definitiva, cal tenir una visió global, cal pensar en el conjunt, ja que hi ha molta gent que cal il·lusionar per treballar en el projecte comú.

“En moltes ocasions, les empreses familiars es fan molt fortes, però quan arriba la transició, i alhora hi ha diverses branques familiars, això fa que es pugui desfer el camí recorregut. (…) Però per a la nostra organització i model de negoci de llarg termini, aquest és un aspecte fonamental, per això, les bases [per afrontar-la]ja les hem posades.”

Com a vicepresidenta executiva, vostè coordina i dirigeix diferents equips de treball en àmbits com els RH, la transformació digital i l’evolució del model de distribució. Quines particularitats suposa liderar cada departament?
En l’àmbit dels recursos humans, és molt important la gestió del talent, de les persones. Des del meu punt de vista, darrere de cada repte, de cada acció en una companyia, hi ha persones. I avui dia, aquesta gestió és un desafiament encara més gran, però alhora, per a mi, una enorme satisfacció. Crear ocupació de qualitat al nostre entorn més directe i exportar el talent almerienc i andalús per tot el món, és una de les nostres grans alegries. A més, en aquest àmbit també vull esmentar l’aposta que estem fent de caràcter formatiu per l’FP Dual, promovent a nivell regional i nacional aquesta opció. Comptem ja amb tres graus d’FP Dual on el 50% de la formació es realitza directament a les nostres instal·lacions. I després, la feina que estem duent a terme des de la Fundació Eduarda Justo, promovent i facilitant l’accés a beques internacionals als més joves de la nostra comunitat.

“Crear ocupació de qualitat al nostre entorn més directe i exportar el talent almerienc i andalús per tot el món és una de les nostres grans alegries.”

Pel que fa a la transformació digital, estem augmentant les nostres accions per liderar el nostre sector. A més de com a eina per al nostre ordenament i funcionament propi, amb actius a 40 països i comercialitzant els nostres productes a gairebé 120, abordem la digitalització com una oportunitat d’avançar en un nou model de relació comercial amb els nostres clients, i també amb els nostres proveïdors. Aquest mateix any, per exemple, hem creat DBU (Digital Business Unit) per potenciar aquest camí.
Finalment, respecte a l’evolució del model de distribució, és un camí ja sòlid, on hem innovat i hem estat pioners a la nostra indústria amb actius com els “Centers”, i el que anomenem “City”, showrooms fortament interactius i digitals ubicats a les principals capitals del món.

“Avui més que mai, el lideratge emocional, l’empatia, la flexibilitat davant dels canvis, la superació o la creativitat són determinants, i aquí les dones tenim molt a aportar.”

Què n’opina del fet que, a Espanya, actualment només el 18% dels llocs directius estiguin ocupats per dones? Quins processos s’haurien d’implementar a les empreses per assolir la paritat de gènere a les cúpules directives? Alguns informes estipulen que, al ritme actual, això no s’aconseguirà fins a l’any 2070…
En primer lloc, crec que hem avançat moltíssim en els darrers anys gràcies a l’esforç de molts homes i dones que han cregut en aquest objectiu d’una paritat i igualtat més grans. Però també és cert que encara ens queda camí per recórrer. Penso que, avui més que mai, el lideratge emocional, l’empatia, la flexibilitat davant dels canvis, la superació o la creativitat són determinants, i aquí les dones tenim molt a aportar. En qualsevol cas, al meu entendre, considero que la millor estratègia per avançar en aquest camí és fer prevaldre abans de res la meritocràcia. Les empreses, les organitzacions i la societat en general, hem de concentrar els nostres esforços a fer que la meritocràcia sigui una realitat. Que sigui la preparació, l’actitud i el mèrit allò que ens distingeixi, es valori i prioritzi.

“Les empreses, les organitzacions i la societat en general, hem de concentrar els nostres esforços a fer que la meritocràcia sigui una realitat. Que sigui la preparació, l’actitud i el mèrit allò que ens distingeixi, es valori i prioritzi.”

Per acabar: què n’espera, del 2022, i quins són els seus reptes professionals de futur.
Volem continuar construint una empresa més sostenible, més innovadora, amb més disseny i més digital. I continuar amb la nostra estratègia de diversificació, tant a mercats, com portant els nostres productes a més llocs de la llar i a noves aplicacions com les façanes. I això només és possible mantenint el ritme inversor dels darrers anys. Tenim un full de ruta molt sòlid i definit en aquest sentit.
A nivell personal, el meu objectiu més gran és continuar impulsant i transformant Cosentino com un projecte sostenible i de futur. Un projecte on pugui seguir aprenent, aportant, gaudint i generant un impacte positiu, tant a Cosentino com a la societat en general.

L’INCONFORMISME COM A MOTOR D’ACCIÓ
Pilar Martínez-Cosentino (Almeria, 1979) és Llicenciada en Dret i Assessoria Jurídica per ICADE i MBA per l’IE. Després de treballar a KPMG, el 2003 es va incorporar a Grupo Cosentino i, el 2015, va ser-ne anomenada vicepresidenta executiva. Acumula, així, més de vint anys d’experiència professional de la qual se sent molt afortunada, ja que afirma que “sempre he gaudit amb la feina que faig i el de Cosentino és un projecte amb què em sento plenament identificada i amb el qual comparteixo un mateix propòsit i valor: l’inconformisme. Sempre estem pensant en el proper repte. Aquestes ganes de seguir aprenent, de continuar creixent i superant-me en l’àmbit professional és un tret clar en la meva trajectòria, però també és a l’ADN de la companyia”. Reconeixements com el Premi “Dona Empresària CaixaBank 2021”, ser una de les representants espanyoles als IWEC Awards o figurar a la darrera edició del rànquing de Mujeres&cia com una de les “100 Dones Líders a Espanya” semblen avalar-ho. “Són premis que, personalment, he rebut amb moltíssim agraïment i amb gran orgull. Sobretot, per estar relacionada amb una terna de grans companyes, totes exemples de bona gestió i al capdavant de projectes empresarials de referència a tots els punts d’Espanya”, reconeix la vicepresidenta de Grupo Cosentino. “Però al final”, matisa, “aquest tipus de distincions me les prenc com un suport més al projecte general de l’empresa. Com un aval que estem fent bé les coses entre tots, i com un recolzament que ens ha d’animar a seguir endavant amb més ganes i il·lusió”.

Enviar Comentari