Revista d'Anàlisi Plural

Formació per a l’ocupació al segle XXI

0

El segle XXI ens planteja el repte de fomentar i desenvolupar una educació superior que inclogui la màxima connexió amb la realitat del mercat laboral. Haurà de ser una formació global i contínua que inclogui coneixements i habilitats. Concretament, les habilitats digitals prenen un pes rellevant.

Dra. Casilda Güell Ampuero. Degana d’OBS Business School (Grupo Planeta Formación y Universidades).


Formació per a l’ocupació. Les propostes educatives han de tenir el focus posat a l’ocupabilitat per donar resposta a les necessitats del teixit social i econòmic. A més, és important oferir l’enfocament pràctic mitjançant acords i col·laboracions amb empreses.

Formació global. L’empresa ha d’atendre les necessitats creixents dels usuaris en un món globalitzat i multicultural tot abordant projectes de caràcter interdisciplinar. Cal oferir una perspectiva global del negoci i capacitat de comunicar-se i entendre’s amb personal de diverses disciplines i dominis i de diferents parts del món. Les llengües i la capacitat de treball en entorns multiculturals són essencials.

Formació contínua. La formació contínua es consolida, ja que les organitzacions han d’adaptar-se contínuament a entorns socials econòmics en canvi constant i han de formar els professionals per actualitzar-los en cada moment.

Les metodologies educatives han de ser flexibles i innovadores (modalitats en línia, presencial i blended) i han de centrar-se en l’estudiant i en l’acompanyament de l’alumnat en la totalitat del projecte formatiu.

Formació en habilitats. L’empresa requereix un nou tipus de professional que combini habilitats transversals amb coneixements específics. Algunes de les habilitats transversals que es requereixen són les següents: treball en equip, comunicació, lideratge, flexibilitat, perspectiva, xarxes, pensament crític, comprensió global, gestió de projectes, capacitat de síntesi, abstracció o esperit crític.

Formació en habilitats digitals. La pandèmia mundial recent ha forçat una digitalització accelerada. El canvi de paradigma educatiu s’ha accelerat i té com a eines les habilitats digitals. Per tant, les metodologies d’ensenyament-aprenentatge inclouen les habilitats digitals que han de millorar els processos formatius.

La formació superior ha de ser global, contínua i focalitzar-se a formar persones amb les competències generals i específiques que requereixen els mercats laborals, i amb la capa de digitalització necessària.

Enviar Comentari