Revista d'Anàlisi Plural

Biblioteca Empresarial: Entrevista a Lluís Cuatrecasas

0
Lluís Cuatrecases
Lluís Cuatrecases

Mai no l’ha obviat en els seus llibres, però aquest és el primer text específic sobre lean management que escriu Lluís Cuatrecasas. Sobre principis, resultats i possibles problemes del mètode parlem, a continuació, amb l’autor.

Text: Berta Seijo


Què és el lean management? Es presenta com una possible solució en temps de crisi o és més aviat un mecanisme preventiu?
És un sistema de gestió de processos de qualsevol mena molt eficient que prové del mètode que va desenvolupar Toyota a finals dels 70, en plena crisi del petroli, després de més de 20 anys de desenvolupament. Gràcies a la seva eficàcia en un context no gaire amable, el sistema va fer-se famós. No obstant això, en cap cas no és la solució perquè una empresa surti del pou; això requereix temps i molta dedicació.

Un dels aspectes clau del sistema és l’eliminació de totes aquelles activitats que es fan a l’empresa i que el client no valora. Podria donar-nos-en algun exemple?
Pauses entre operacions en el desenvolupament d’un producte, malbaratament de recursos, produir perquè no parin les màquines, etc.

Parlem d’un model que compta amb una fórmula fixa, és a dir, es manté invariable amb el pas del temps o evoluciona d’acord amb el món empresarial?
El model de gestió evoluciona, i molt. Mai no és prou complet; sempre queda alguna cosa per fer, és el que s’anomena la millora contínua. En qualsevol cas, és un model que s’adapta a entorns, cultures, necessitats i sectors nous.

Ja que parlem de les virtuts del mètode, podria esmentar-me un cas d’èxit equiparable a Toyota, però al nostre país?
Inditex, per exemple. Quan encara no es parlava de lean management, els seus assessors van veure clar que el sistema havia de funcionar a qualsevol altre sector, i així va ser.

En el cas de les pimes, quan una empresa vol aplicar per iniciativa pròpia el lean management, quin procés ha de seguir?
S’ha de constituir un equip dins de l’empresa, format i informat sobre el mètode, i assignar un responsable que coordini el canvi. És molt important el paper del guia extern a l’empresa, la implicació dels treballadors i, sobretot, el suport de la direcció.

Resultats esperançadors com indica al seu llibre. Però, cap inconvenient?
Moltes vegades la gent no sap on s’està ficant. Hi ha empreses que ho deixen córrer perquè el lean management t’obliga a fer un canvi de mentalitat i a capgirar la forma de treballar. També és un procés que porta temps i, avui dia, només es busquen resultats a curt termini.

Lluís Cuatrecases. Lean ManagementL’expert en gestió industrial
Reconegut professor de programes de formació en organització industrial d’alt nivell, assessor d’empreses industrials i president de l’Institut Lean Management d’Espanya, des d’aquest organisme Lluís Cuatrecasas dóna a conèixer aquest mètode de gestió al país mitjançant conferències, publicacions o investigacions. Pedro Bermejo es neurólogo, Doctor en Neurociencias por la Universidad Autónoma de Madrid y Máster en Biología del comportamiento por la Universidad Pablo de Olavide. Actualmente, ejerce como médico en varios hospitales y preside la Asociación Española de Neuroeconomía y Neuromarketing. Entre sus obras más destacadas, encontramos Cerebro rico, cerebro pobre (Cultivalibros, 2011) y Tu dinero y tu cerebro (Conecta, 2013).
Lean Management. La gestión competitiva por excelencia
Pàgines: 370
Editorial: Profit Editorial
ISBN: 978-84-96998-15-5

Enviar Comentari