Revista d'Anàlisi Plural

Sobrevolant la seguretat aèria

0

La tragèdia del vol 9525 de Germanwings ha posat en dubte el reglament europeu de seguretat aèria i la seva idoneïtat. La Comissió Europea ha pres cartes en l’assumpte i ha creat un grup de treball dirigit per l’Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) que estudia les troballes de la investigació de l’accident, realitzades de forma preliminar per l’Oficina d’Investigacions i Anàlisis per a la Seguretat de l’Aviació Civil (BEA) de França. L’objectiu és esmenar les normes de seguretat aèria a escala comunitària.

Text: Beatriz Manrique. Brussel·les
Fotos: Comissió Europea


De moment, els experts encarregats d’analitzar si volar a Europa és segur ja han publicat sis recomanacions que podrien resumir-se en una de sola: la necessitat de millorar les revisions realitzades als membres de la tripulació dels aparells aeris. Però el grup de professionals, que inclou veterans de l’aviació, metges i altres autoritats, advoca també perquè els pilots se sotmetin a una avaluació mèdica i psicològica abans d’entrar en un servei d’aerolínia, i perquè es realitzin tests de drogues i alcohol aleatoris.
Supervisar els propis examinadors mèdics de les tripulacions és un altre dels seus suggeriments. Precisament, l’AESA ja havia advertit les autoritats alemanyes que la plantilla que executava aquests controls mèdics a la tripulació al país era escassa després de les retallades de personal. No obstant això, es desconeix si el Govern alemany va emprendre mesures en aquest sentit.
Així mateix, el grup de treball també vol recopilar totes les dades de les autoritats mèdiques a escala europea. Aquí, el quid de la qüestió se centrarà a trobar un punt d’equilibri entre el secret mèdic i la seguretat aèria, sense afegir més burocràcia al procés.
Finalment, una altra de les solucions proposades és que hi hagi sempre dues persones a la cabina del pilot al llarg del vol. En l’actualitat, la normativa europea no exigeix que un altre membre de la tripulació entri a la cabina si un pilot pren un descans per anar al servei.

El transport aeri continua sent un dels mitjans per viatjar més segurs, especialment a Europa, on la UE ha introduït un conjunt d’eines per garantir també un alt nivell de seguretat dels operadors de tercers països amb la creació d’un sistema de finestreta única per a l’autorització de seguretat aèria d’operadors estrangers (vàlid a tots els estats membres, es posarà en marxa gradualment a partir del 2016)

En fase d’estudi
La Comissió Europea està examinant aquestes recomanacions a fons i després posarà sobre la taula quins passos donar de cara al futur. Violeta Bulc, Comissària europea de Transport, ha assegurat que l’Executiu comunitari té “el deure d’emprendre totes les accions necessàries per evitar que torni a passar un accident similar”.
Malgrat l’horrible tragèdia dels Alps, el transport aeri continua sent un dels mitjans per viatjar més segurs, especialment a Europa, on els estàndards de seguretat són els més alts del món. A més, la UE ha introduït un conjunt d’eines per garantir un alt nivell de seguretat dels operadors de tercers països. L’últim pas que ha donat en aquest sentit és un sistema de finestreta única per a l’autorització de seguretat aèria d’operadors estrangers, que serà vàlid a tots els estats membres i que es posarà en marxa gradualment a partir del 2016.
mon-empresarial-004-accident-germanwings

Llegeix també: Entrevista a Violeta Bulc, comissària europea de Transport.

Enviar Comentari