Revista d'Anàlisi Plural

Idees que van canviar el món: Internet

0

Era la dècada dels 60 i només unes poques ments privilegiades sabien el que estava per venir: la gran revolució que marcaria les nostres vides en tots els sentits, escurçant enormes distàncies, apropant a les persones, omplint les butxaques de molts i, sobretot, possibilitant que el coneixement arribés a qualsevol racó del planeta. Parlem d’Internet, eina considerada, si no la més important, una de les més rellevants de la història de la humanitat.


Prop de 250 milions de nous usuaris es van connectar per primera vegada el 2017 a Internet: eina d’emissió mundial, mecanisme per disseminar informació i mitjà per facilitar la col·laboració i la interacció entre persones sense importar la seva ubicació geogràfica. No obstant l’impacte que exerceix en les seves vides, gran part de la població desconeix l’origen d’aquesta apassionant nova tecnologia que encara segueix donant alegries als seus creadors. La història està repleta d’esdeveniments i protagonistes des que el 1962 J.C.R. Licklider, del MIT, va escriure uns memoràndums parlant de la “Xarxa galàctica” fins que el 1969 es van connectar els quatre hosts a la ARPANET inicial, donant pas a la primera etapa de l’Internet que coneixem avui dia.

Una inversió més que rendible
Internet representa un dels exemples més reeixits dels beneficis d’una inversió i un compromís continus en el camp de la investigació i el desenvolupament de la infraestructura de la informació. Prova d’això és que gairebé 60 anys després de la seva creació, aquesta tecnologia revolucionària és determinant per a un gran nombre de persones, concretament per a la meitat del món (l’altra, injustament, encara està fora de línia). Vida personal, treball, oci, comunicació,… totes aquestes esferes han vist com l’arribada d’Internet els envaïa d’una manera o una altra. De fet, segons l’informe Societat Digital a Espanya 2017 elaborat per la Fundació Telefónica, un total de 24 milions d’espanyols d’entre 16 i 74 anys es connecten diàriament a Internet. Una xifra gens menyspreable, ja que suposa el 68% del total de la població espanyola. D’altra banda, cal destacar que, com indiquen les últimes dades aportades per Global Web Index, l’usuari típic d’Internet passa al voltant de sis hores al dia (o el que és el mateix: un terç de la seva vida) connectat a la xarxa.

Gairebé 60 anys després de la seva creació, aquesta tecnologia revolucionària és determinant per a la meitat de la població mundial

Enviar Comentari