Revista d'Anàlisi Plural

Món VUCA: com ser més productius pensant diferent

0

En aquest entorn actualment tan de moda que anomenem VUCA és molt difícil disposar de tota la informació necessària en temps real per poder prendre decisions. Per això, hem de trobar un equilibri entre la rapidesa per poder-ho fer i l’encert, el que anomeno: “saber incert, decisions encertades”.

Marcos Urarte. Professor convidat del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i de la Universitat Nacional de Singapur (NUS).


La competitivitat és quelcom més que l’eficàcia operativa (bon producte, preu adequat, distribució eficaç). La competitivitat és el resultat de la suma de dues variables, “l’eficàcia operativa” i la “diferenciació percebuda”, i el que moltes organitzacions no semblen arribar a entendre és que, per als compradors, la imatge que perceben a través d’una marca és la seva “realitat”, i basant-s’hi decideixen si comprar o no (encara que, naturalment, després, aquesta “realitat” hagi de ser confirmada amb productes o serveis que satisfacin les seves expectatives). O dit d’una altra manera: no es tracta de ser “competents”, és a dir, de fer les coses bé i a un preu adequat, sinó “competitius” (hem de ser més atractius que els altres per als clients a qui volem conquerir i mantenir). Per això, hem de competir per a ser únics, diferents. I és que el futur és dels qui pensen diferent i fan d’aquest pensament una tàctica per a l’èxit. El futur és per als out-thinkers.

Però, què és un out-thinker? Un out-thinker és una persona que s’avança al futur, i, així, s’avança als moviments de la seva competència. Són com els grans mestres dels escacs, que tenen una capacitat mental superior a la resta, fet que els permet de visualitzar la següent jugada del contendent i superar-lo fàcilment.

Els out-thinkers tenen cinc característiques:

  • Viatgen mentalment en el temps: tenen la capacitat d’avançar-se al futur i en recullen una visió detallada. Veuen coses que els altres no veuen.
  • Tenen una visió del sistema interconnectat: comprenen que l’entorn té interconnexions i interdependències que provoquen que qualsevol acció tingui el seu efecte.
  • Canvien de marc conceptual: poden veure el bosc (no es limiten només a l’arbre). És a dir, tenen la capacitat d’identificar els problemes existents davant d’una situació i, a partir d’aquests, idear-ne solucions.
  • Tenen una mentalitat disruptiva: aposten per estratègies a les quals la competència no podrà respondre ni eficaç ni ràpidament.
  • Aconsegueixen “adeptes”: afinen els mapes mentals d’altres a través de l’ús del llenguatge.

Reconèixer un out-thinker no és pas complicat: usualment es mostra davant dels seus similars amb una idea “boja” que, inicialment, provoca burles. No deixi que el convencin que les seves idees són massa estrambòtiques per a ser realitzades, ja que d’aquests pensaments en sorgeix l’èxit

Enviar Comentari