Revista d'Anàlisi Plural

Internalizació (2): l’impuls de les fires internacionals

0

El context internacional actual, on predominen la intensa competitivitat i l’accés a la informació, representa un desafiament per a aquelles empreses que s’inicien en el procés d’internacionalització, ja que es veuen obligades a adaptar-se ràpidament als canvis i generar alternatives innovadores que les diferenciïn dels seus competidors. Com a resposta a aquesta necessitat, hi ha les fires internacionals de comerç, que són una eficient eina de màrqueting i una de les claus d’èxit en la internacionalització de les empreses..

DIANA A. FILIPESCU  Professora de Negocis Internacionals i Màrqueting de Toulouse Business School, Campus Barcelona.


Les fires internacionals permeten crear xarxes a través de blogs, xarxes socials i fulls informatius durant un període concret de temps (normalment, un any) i adquirir coneixement útil, posteriorment, dins de la mateixa indústria. Així mateix, tant els clients potencials com els actuals visiten les fires, per la qual cosa és una manera molt eficient de vendre directament al públic objectiu. Per a les empreses participants és una oportunitat increïble de presentar els seus nous productes i posar-los -literalment- a les mans del públic objectiu, que podrà tocar, sentir, escoltar i veure com el producte o servei pot omplir una de les seves necessitats.

Participar en una fira internacional també permet d’avaluar els competidors, veure en primera persona les novetats que presenten i valorar-les. La majoria de les fires tenen, a més, una impressionant repercussió mediàtica. Es pot col·laborar amb els organitzadors i/o amb l’equip de relacions públiques per tal de buscar maneres de ressaltar l’empresa i l’estand que ocupa, aconseguint tenir cobertura addicional gratuïta en revistes d’especialitat, televisió i ràdio.

No obstant això, malgrat tots els beneficis que tenen les fires internacionals, tenen també un gran desavantatge: el seu cost. En ser molt car de participar en una fira internacional, l’empresa ha de tenir molt clar els objectius buscats abans d’invertir-hi.

En conclusió, participar en fires internacionals comporta una sèrie de beneficis per a les empreses que busquen augmentar la seva presència als mercats exteriors, com ara millorar la seva eficiència i productivitat, buscar solucions, reduir costos, buscar noves idees i inspiració, desenvolupar una cartera de contactes internacionals, millorar el coneixement de la indústria i conèixer experts.

Enviar Comentari