Revista d'Anàlisi Plural

Les startups industrials, un motor necessari per al creixement econòmic

0

Les startups industrials resulten vitals des d’un punt de vista econòmic, però també humà.

Oriol Pascual. Director d´IQS Tech Factory.


Les startups tecnològiques són com els iogurts: venen en diferents “sabors”. Per un costat, tenim aquelles sorgides del comerç electrònic, que principalment són disruptors de mercats preexistents (turisme, missatgeria, hipoteques…) i creixen ràpid un cop obtenen finançament per captar mercat i usuaris.

D’altra banda, existeixen les startups tecnològiques de salut i biotecnologia. Basades en un model de negoci d’elevada inversió, alt risc tecnològic i terminis de desenvolupament més llargs, destaquen tenir un gran impacte socioeconòmic en cas de triomfar.

El tercer “sabor” són les startups tecnològiques industrials. De base científico-tècnica i hardware amb una tecnologia validada, involucren processos productius propers al mercat. L’anomenada “nova indústria” (indústria productiva + serveis associats), que a Catalunya ja suposa el 50% del PIB, no només aporta estabilitat laboral i progrés econòmic, sinó també repercuteix en el benestar de les persones.

Les startups industrials resulten vitals des d’un punt de vista econòmic, però també humà. Les seves disrupcions fan accessibles els avantatges de la tecnologia a les persones, reduint el nostre impacte al planeta i preservant recursos naturals.

La qüestió és com podem contribuir a impulsar-les. Si bé és cert que els nous projectes industrials poden rebre suport de programes públics competitius en la fase inicial, trobar inversors passa a ser un problema en arribar a la producció industrial.

Per mantenir un ecosistema emprenedor madur amb startups tecnològiques, són necessaris programes com IQS Next Tech, l’única acceleradora industrial d’Espanya, des d’on ajudem les startups industrials a passar del prototip a la primera sèrie industrial, posant-les en contacte amb els principals inversors del mercat, i aportant, d’aquesta manera, solucions viables per crear ocupació estable i aconseguir que els seus llocs d’origen perdurin com a referents econòmics internacionals.

Enviar Comentari