Revista d'Anàlisi Plural

Transformar digitalment una empresa del segle XIX amb èxit

0

L’acceleració dels projectes de digitalització de les companyies és cada vegada més evident, i crisis com la recentment provocada per la Covid-19 encara ho han fet més inqüestionable. Un clar exemple d’això és el procés de transformació digital dut a terme a Damm, que vam emprendre fa uns anys amb l’objectiu de convertir una companyia industrial del segle XIX en una empresa més àgil i flexible, on la innovació fluís per oferir solucions rellevants per als consumidors i clients i avançar-nos al propi mercat.

LAURA GIL. Directora de Transformació Digital de Dammm


Tot passa per l’estratègia
Per aconseguir aquest canvi és imprescindible definir una estratègia que no pot estar aïllada del negoci, sinó que ha de respondre als propis eixos de creixement de la companyia i abastar tota la cadena de valor (des dels proveïdors de matèria primera, passant pels distribuïdors o clients fins arribar al consumidor final). I per això, cal implicar tot l’equip de l’organització; comptar amb la seva col·laboració fent-lo partícip és gran part de l’èxit del projecte. Des del meu punt de vista, a més, un imprescindible és comptar amb el suport de la direcció i la presidència de la companyia. La seva confiança en un projecte d’aquesta envergadura és fonamental per poder dur-lo a terme amb èxit.

Dividir el procés en fases
Per poder avançar de forma continuada, es poden establir diferents fases que, en molts casos, dependran de la progressiva capacitació digital de l’equip de la companyia, així com de la implementació de noves tecnologies que permetin aplicar innovacions en tota la cadena de valor. En el cas de Damm, les fases han estat comunicar el projecte internament i fer-ne partícip a tot l’equip i començar una ruta a cinc anys, amb projectes orientats a digitalitzar el negoci, passant per projectes d’Indústria 4.0 a les plantes de producció i envasat, utilització d’intel·ligència artificial i, sobretot, incorporant la innovació com a eix de la transformació cultural de la companyia.

En definitiva, la col·laboració -tant a nivell intern com extern-, una estratègia clara, concreta, per fases i que respongui als propis pilars estratègics de la companyia, són part de les claus d’un projecte de transformació digital ambiciós, que realment permet de canviar la cultura corporativa de la companyia per obtenir com a resultat una empresa on la innovació flueix i forma part del seu ADN i del del seu equip.

Enviar Comentari