Revista d'Anàlisi Plural

Bioo: innovació disruptiva amb valors

0

Ens endinsem en l’ADN de la companyia guiats pel seu fundador, CEO i director general actual, Pablo Vidarte.

En aquest segon lliurament, presentem el cas de Bioo, una empresa que utilitza l’energia que genera la natura per mitjà de bateries biològiques. El seu objectiu? Liderar el canvi per un futur més verd, on la sostenibilitat sigui l’eix central i la tecnologia, l’eina principal per aconseguir-ho.

Ángel San Segundo Haering. Enginyer industrial, assessor de start-ups, business angel, mentor i professor associat de diverses escoles de negoci.

Coordinació: Emma Bouisset Carrascal      


EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE?
Bioo té com a missió crear un món biotecnològic; crear les primeres ciutats biotecnològiques de la història. El nostre objectiu és fusionar naturalesa i tecnologia a través de solucions innovadores que millorin la qualitat de vida. En són un exemple els nostres interruptors biològics, com Bioo Lux, que acabem de llançar (més informació a l’apartat “REPTES DE FUTUR”); i els projectes de Bioo Sensor, que és una bateria que es carrega a través de la terra.”

QUINES SINGULARITATS TÉ LA PROPOSTA DE VALOR?
“Bioo ha desenvolupat dues tecnologies absolutament disruptives: els interruptors biològics (plantes que actuen com a interruptor per activar llum o so) i el futur dels quals és a les ciutats sostenibles; i bateries que generen electricitat a través de la terra i que tenen un llarg recorregut, per exemple, en agricultura. Al llarg d’aquests anys, Bioo ha comptat amb una gran línia d’empreses col·laboradores, tant biotecnològiques, energètiques com agrícoles com Bayer CropScience, una de les empreses més grans del sector al món.”

QUAN, ON I COMO SORGEIX LA IDEA?
Bioo va néixer en somnis. La idea de generar electricitat de la natura em va despertar de matinada. A partir d’aquí, vaig buscar ajuda i vaig engegar un prototip amb el suport d’un equip de voluntaris format per enginyers i científics d’empreses i universitats. Les bateries biològiques en entorns controlats existeixen des dels anys 1970, però no es podien aplicar a sistemes oberts naturals perquè es contaminaven i, en poc temps, deixaven de funcionar. A Bioo, durant la nostra investigació vam descobrir mecanismes per aconseguir que això no passés. Els primers prototips funcionals els vam fer del 2014 al 2015. Del 2015 al 2017 vam fer els primers escalables en entorns exteriors en grans volums. I del 2017 al 2020, vam desenvolupar Bioo Panel i, posteriorment, Bioo Sensor, que continua funcionant avui dia.”

“Bioo té com a missió crear les primeres ciutats biotecnològiques de la història.”

QUINES CREU QUE HAN ESTAT LES RAONS DEL SE ÈXIT?
“Bioo ofereix solucions totalment innovadores amb aplicacions que ni la pròpia empresa sap, a hores d’ara, a on ens portaran. A Bioo volíem alinear-nos amb la propera revolució tecnològica, que sabíem que era la biotecnològica; volíem ser-ne part. Per això hem investigat i treballat en solucions transformadores i naturals en general. Tots volem un món modern fusionat amb la natura, no viure només entre parets de formigó.

1- EQUIP
“Per desenvolupar un projecte de les nostres característiques necessites comptar amb els millors”.

2- LEAN/NO MALBARATAMENT
“És difícil definir què és el malbaratament en un projecte de recerca”.

3- AGILITAT
“La investigació és lenta”.

4- ALIANCES
“Al nostre sector hi ha molta competitivitat i molta filtració d’informació”.

5- KNOW-HOW
“Hem anat aprenent sobre la marxa. Estem creant nous sectors”.

QUÈ VA SER EL MÉS DIFÍCIL I QUINS VAN SER ELS RECURSOS IMPRESCINDIBLES PER FER QUE EL PROJECTE S’ENLAIRÉS?
“El més difícil ha estat la cerca de finançament i aconseguir la confiança dels inversors. Encara que mai no hem tingut gaire problema amb això, al món de la recerca biotecnològica i l’energia hi ha molta necessitat, molta pressa i molta confusió.

SI POGUÉS TORNAR ENRERE, PRENDRIA LES MATEIXES DECISIONS?
“Crec que ningú que hagi après alguna cosa pel camí prendria exactament les mateixes decisions. Tot i això, és veritat que les més determinants no les canviaria.

REPTES DE FUTUR
“Ara per ara, estem concentrats en el primer llançament que fem dirigit al consumidor. Acabem de posar a la venda el nostre primer producte amb interruptor biològic: Bioo Lux, un producte que ens ofereix una nova manera de sentir i relacionar-nos amb la natura i que creiem que serà el primer d’una nova sèrie de productes que aplicaran la biotecnologia de la manera com ho fem ara. Bioo Lux simbolitza un pas més cap a la democratització de la domòtica a casa. A través d’un llum que exerceix la funció de test, permet que la llum s’activi en tocar una planta. És un producte de consum manufacturat amb materials nobles, d’origen natural i ètic que integra la darrera tecnologia desenvolupada per Bioo: l’interruptor biològic. Com que la pròpia planta fa d’interruptor, i està creada amb materials nobles, eliminem plàstic i generem una domòtica molt més sostenible.”

 

LES LLIÇONS APRESES

 

UNA PROPOSTA SINGULAR
El panorama de l’emprenedoria a Espanya és força dinàmic pel nombre de projectes que veuen la llum cada any i per ser capaç de captar volums de fons importants: 1.900 milions d’euros de capital risc el primer semestre del 2021 (un 280% més que en el mateix període del 2020).
Des d’un punt de vista agregat, és dels pocs sectors econòmics en creixement franc, fins i tot en plena pandèmia. Un ecosistema cada cop més ampli i potent, unit al talent i a la bona base formativa dels emprenedors, completa aquesta visió optimista.
Amb caràcter general, els projectes de valor afegit que progressen responen a models consolidats (digitalització, IA, plataformes…). És a dir, innovacions que podrien qualificar-se com a incrementals, sense riscos ni desemborsaments elevats. Bioo, però, és un cas totalment diferent: innovació rupturista desenvolupada aquí per un equip amb un gran líder al capdavant.
La seva missió és produir electricitat de les plantes i transformar-la en aplicacions eficients, cosa que representa un repte enorme per a una start-up de recursos limitats en un entorn poc propici a aventures. S’enquadra en el complexíssim sector biotecnològic, un fet que il·lustra encara més el mèrit del que s’ha aconseguit.

ENDERROCAR MURS DES DEL PRINCIPI
Aquest trajecte recorregut des de la constitució no ha estat exempt de dificultats. A les pròpies d’endinsar-se en tecnologies d’avantguarda, sense saber quins productes concrets podrien generar-se, s’hi han afegit d’altres notables com ara la cancel·lació de les primeres comandes per culpa de la pandèmia que va exigir una reorientació de les primeres aplicacions.
La firma ha posat en pràctica una gran adaptabilitat al mercat en la recerca de nous negocis. En aquesta comesa, ha sabut demostrar competències valuoses com:

  • Paciència: una cosa sorprenent en un entorn accelerat, “agile”.
  • Compromís amb els seus accionistes: informació regular i transparència no són tan habituals en la relació dels emprenedors i els seus inversors.
  • Nivell de coneixements excel·lent i polivalent: malgrat la crisi, s’han mantingut els programes de desenvolupament recolzats en ajudes a l’R+D+I europees.
  • Manteniment del perfil comercial: contínua identificació de productes viables, cosa que l’allunya de la típica start-up de base científica.
  • Valors de sostenibilitat sòlids: en totes les estratègies de desenvolupament de productes s’estan prioritzant les mesures de cura de la naturalesa.

EL PILAR IMPRESCINDIBLE
Lògicament, situacions així només es poden resoldre amb un lideratge robust: si és difícil separar un emprenedor del seu projecte, en el cas de Bioo aquesta tasca és gairebé impossible. Pablo Vidarte és un líder singular, que a més de comptar amb un nivell de coneixement a l’avantguarda de la seva activitat, té un gran prestigi internacional a la seva esfera d’actuació que ha estat reconegut amb diverses distincions.
Innovació disruptiva comandada per un líder carismàtic a Espanya? Sona estrany, sobretot si aquesta persona és accessible, uneix al seu coneixement elevat una actitud humil que acompanya amb rols totalment infreqüents en un emprenedor: ser escriptor, pensador, amb sensibilitat per diversos temes rellevants per a la humanitat. Potser per això tant ell com la seva firma han rebut més reconeixement exterior que no pas interior.
D’altra banda, no cal pensar que Bioo sigui un projecte exclusivament a la llinda del científic, perquè en el seu dia a dia han hagut d’optimitzar costos del producte, entrar en nous clients i sobreviure en un entorn hostil. No respon a aquest perfil tòpic massa freqüent a les empreses emergents nascudes en entorns científics o universitaris, les prioritats de les quals estan una mica allunyades de la realitat i de la generació de negocis viables.

CONCLUSIÓ
Bioo pot ser un referent per a aquelles empreses emergents amb talent i valors que vulguin fer el salt a un altre estrat d’excel·lència. Pot donar testimoni que és possible i, de passada, fer-nos pensar que hi ha altres rutes per a l’emprenedoria amb valors.

Enviar Comentari