Revista d'Anàlisi Plural

En quin sector inverteixo?

0

Dr. Antoni Olivé. Professor IQS – Universitat Ramon Llull

Diu la teoria que els negocis es financen primer amb FFF (family, friends, fools), després amb BA (business angels) i, finalment, amb fons de capital risc. Però la realitat és que alguns fons de capital risc a vegades també fan de BA i inverteixen en la fase inicial del projecte.

Dr. Antoni Olivé. Professor IQS – Universitat Ramon Llull.


La tardor passada va tenir lloc a l’IQS el tercer congrés de l’AEBAN, l’Associació Espanyola de Business Angels (BA) on vaig moderar una taula rodona amb representants de fons de capital risc que inverteixen en empreses que tenen BA a l’accionariat. De les intervencions d’experts i públic, en destaco: 1) que els projectes no s’analitzen de manera diferent si hi ha un BA; 2) que els projectes no valen més si hi ha un BA; 3) que la convivència amb un BA en el consell de la participada no acostuma a ser problemàtica; 4) que, tot i que la presència d’un BA en un projecte no hauria de ser un requisit previ perquè un fons de capital risc hi inverteixi, els projectes amb un BA a l’accionariat arriben més “madurs”; i 5) que és difícil determinar el millor moment per a la sortida del BA del projecte.

Respecte a la valoració del projecte, el que marca la diferència no és si hi ha un BA o no, sinó qui és el BA. Un BA que conegui el sector, amb una llarga trajectòria i amb una bona agenda de contactes no deixa de ser una garantia per a futurs inversors.

Aprofitant que a la taula hi havia molta expertesa, vaig voler tancar-la amb la pregunta del milió: “Si volgués fer-me business angel, en qui sector m’aconsellaríeu que invertís?”. Em van donar tres consells: 1) inverteix en allò que coneguis i en allò en què siguis bo; 2) inverteix més de 100.000 € (i, si no els tens, associa’t amb d’altra gent per aconseguir-los); i 3) el moment i la circumstància de la sortida és cabdal (perquè recorda que la finestra d’oportunitat per convertir les teves accions en diners és molt petita). Gràcies. Així ho faré.


Per invertir bé cal, per damunt de tot, conèixer bé l’afer en qüestió: l’empresari multimilionari estatunidenc Warren Buffett –considerat l’inversor més reeixit del segle XX- ja deia que no invertíssim en un negoci que no entenguéssim.

Enviar Comentari