Revista d'Anàlisi Plural

La innovació i la recerca a la UE: què fa per no quedar-se enrere?

0

La innovació i la recerca en la tecnologia de les telecomunicacions és un dels objectius de la nova Comissió Europea, però no l’únic. De la mà de la nova comissària Mariya Gabriel —amb experiència prèvia en l’anterior Executiu comunitari sobre ciberseguretat i digitalització— es vol accelerar el paper de la UE en aquesta matèria. Però què s’ha fet fins ara i què cal fer?

Text: Esther Herrera


Des de la Comissió Europea admeten que una de les màximes prioritats és millorar la Recerca i la Innovació per accelerar el creixement a la UE, especialment en la lluita contra el canvi climàtic. Segons l’últim informe sobre la Innovació europea, el club comunitari ha avançat, però encara cal que sigui més competitiu, una assignatura pendent. Això sí, segons l’últim informe, Espanya, juntament amb Països Baixos i Malta han progressat significativament i Suècia segueix al capdavant en la recerca.

Precisament, per millorar la competitivitat i la innovació que encara no ha acabat de despuntar, la UE vol seguir endavant amb el seu programa insígnia, el conegut com a Horitzó 2020, que a partir d’ara s’anomenarà Horitzó Europa. Un dels objectius per al nou programa serà també investigar més i millor en la lluita contra el canvi climàtic, —per exemple, en la innovació de més cotxes elèctrics— i com les nostres economies s’han de fer més resistents. La nova Comissió té entre les seves prioritats l’emergència climàtica, per això farà treballar totes les polítiques per al seu nou Pacte Verd europeu que tractarà, entre altres qüestions, proposar una llei perquè a partir de 2050 la UE sigui neutralment climàtica.

Per millorar la competitivitat i la innovació que encara no ha acabat de despuntar, la UE vol seguir endavant amb el seu programa insígnia, el conegut com a Horitzó 2020, que a partir d’ara s’anomenarà Horitzó Europa

En aquest sentit, l’eslògan “Més oberts al món” —que va néixer amb l’anterior Comissió liderada per Jean-Claude Juncker—, va permetre la creació de l’Associació per a la Recerca i la Innovació en l’Àrea Mediterrània (PRIMA, en les seves sigles en anglès) que busca trobar solucions per una gestió més sostenible de l’aigua i dels sistemes agroalimentaris en tota la riba mediterrània. Aquest programa que té una durada de deu anys és finançat en gran part per Horitzó Europa i treballa actualment en una producció agrícola sostenible en una zona especialment vulnerable pel canvi climàtic. Per primera vegada, en el projecte també s’hi van sumar països de fora de la UE com el Líban, el Marroc, Algèria i Jordània a principis del 2018.

Un altre dels projectes més importants en Recerca i Innovació és el Mecanisme ‘Connectar Europa’ que promou el creixement a través de la inversió en infraestructures claus per la innovació europea com són el transport, l’energia i els serveis digitals amb un pressupost de 30.400 milions d’euros des del 2014 gràcies a les ajudes europees, però també inversió del sector privat o autoritats públiques dels Estats membres. Per exemple, un dels seus programes més populars és el conegut com a ‘Wifi per a tots’ (Wifi4all) que dona suport a les infraestructures de pobles i ciutats perquè els seus habitants puguin tenir accés gratuït a internet en llocs públics com parcs, places, edificis públics, biblioteques, centres de salut o museus.

El 5G: una batalla que la UE ha de lliurar
La recerca i innovació en telecomunicacions i digitalització és també una de les feines que tindrà endavant la Comissària Mariya Gabriel. “El gradual augment en la despesa en recerca en el pressupost europeu demostra la importància que li dona la Comissió”, assegura Reinhilde Veugelers, del think tank Bruegel. Però, alerta: “En un món cada cop més multipolar i després de moltes dècades en què lideraven els Estats Units, la UE i el Japó; altres economies com la Xina han augmentat també la seva despesa en el sector”. En un informe publicat pel Parlament Europeu aquest any s’alertava que cal enfocar-se més amb les tecnologies digitals, perquè mentre la UE ha centrat la seva recerca i desenvolupament en el sector automobilístic, el sector digital “no ha estat un dels punts forts a Europa”.

Mentre la UE ha centrat la seva recerca i desenvolupament en el sector automobilístic, el sector digital “no ha estat un dels punts forts a Europa”

Per això, des de la Comissió Europea recorden que és clau el desenvolupament de la tecnologia 5G. Les autoritats europees i la indústria han creat la Plataforma Publico-Privada pel 5G per fer despuntar la recerca europea en la nova tecnologia del futur. Aquesta plataforma treballa per investigar en noves tecnologies per desplegar el 5G i dependre menys de països com la Xina, especialment en qüestions com la seguretat, que preocupen no només a la UE, també als Estats Units.

Enviar Comentari