Revista d'Anàlisi Plural

Visió innovadora

0

Per a ser creadors de valor hem d’estar sempre oberts a observar i incorporar noves oportunitats.
 

Albert Bosch. Aventurer i expert el lideratge.


En la meva expedició al Pol Sud vaig cometre un gran error en relació amb el meu potencial de marca personal, la meva capacitat de comunicació i la meva generació de valor. El projecte comportava un Business Plan important i complex que es va desenvolupar durant gairebé dos anys. Els dos darrers mesos abans de marxar cap a l’Antàrtida van ser una bogeria; se m’acumulaven mil temes que havia de combinar amb la meva vida normal en el pla professional, personal i familiar.
L’agència de comunicació que vam contractar va proposar un pla d’acció, molt basat en els mitjans “tradicionals”, però on també apareixien els mitjans digitals i les xarxes socials. Al 2011 les xarxes socials començaven a tenir el seu espai, però no tenien un ús massiu com ara; em van proposar fer-me un compte de Twitter i un altre de Facebook. Instagram ni tan sols es coneixia.
Ho vaig desestimar. Estava saturadíssim de feina i, a més, havia d’incorporar un munt de noves capacitats per poder desenvolupar-me dos mesos en total autonomia en un dels indrets més aïllats i extrems del món. A més, i sobretot, no m’interessava el món de les xarxes socials, i afirmava amb rotunditat que el meu món era el real, el que es toca, i no tenia cap intenció d’estar pendent de compartir els meus temes en un entorn virtual que m’allunyés de la realitat presencial.

Hem de trencar amb els prejudicis, apriorismes i pensaments limitadors que tots tenim per cultura, tradició o excés d’experiència en una determinada activitat

D’OCASIÓ PERDUDA A APRENENTATGE DE FUTUR
Durant els dos mesos que va durar la meva expedició antàrtica vaig tenir una repercussió enorme, tant en els mitjans de comunicació tradicionals com a molts blogs i a la meva pròpia web. Entre 150.000 i 200.000 usuaris entraven cada dia a la meva pàgina web. Va ser un èxit de visibilitat, però al no tenir xarxes socials vaig desaprofitar aquest impacte a mitjà i llarg termini. Mesos després vaig entendre la potència de les xarxes socials per a algú que, en gran part, viu de la seva marca personal. Ara les xarxes socials són una eina clau per a tota la meva activitat. Amb gran esforç, ara tinc uns 10.000 seguidors a Twitter; però si hagués estat en aquesta xarxa social durant la meva travessia calculo que, com a mínim, en tindria uns 150.000. I això són diners, visibilitat, potenciació de les meves altres xarxes socials i, en definitiva, capacitat de liderar altres projectes.
Va ser un gran error del qual me’n penedeixo molt, però del qual he extret un gran aprenentatge: mai més diré “això no m’interessa”; mai més em deixaré endur per la meva supèrbia, els meus prejudicis o els meus pensaments limitadors. Si vull somniar, projectar i liderar projectes a la meva vida, en qualsevol àmbit, necessito estar obert a totes les oportunitats que em puguin generar valor.

Les millors idees i innovacions no serveixen per a res si no s’accepten per part de totes les persones de l’organització

ALERTA: PERILL DE REINCIDÈNCIA?
Fa aproximadament un any em va passar quelcom semblant en relació amb el Blockchain, i em vaig trobar al mig d’una conversa amb persones molt coneixedores d’aquesta nova tecnologia, manifestant que era un món que no m’interessava en absolut, i que no em venia de gust conviure amb els actius digitals o un possible futur metavers. Però als dos dies d’aquella xerrada vaig connectar amb la meva lliçó antàrtica amb les xarxes socials, i em vaig negar a encasellar-me en aquell apriorisme que em podia fer cec per no voler obrir els ulls a un món que desconeixia. Vaig començar a llegir coses per aprofundir sobre el tema, i vaig connectar amb un amic expert en aquesta tecnologia.
El resultat és que estic ficat al màxim amb el Blockchain, participant en tres projectes molt potents i, a més, el 8 d’abril de 2022 vaig ser la primera persona del món que realitzava un repte esportiu utilitzant Blockchain, creant juntament amb “Myoo.io” el primer NFT d’un repte personal de la història.

La velocitat dels canvis i amb la qual afloren i caduquen les novetats i innovacions requereix que aquesta mentalitat [exploradora]sigui autèntica i constant

 

FACTORS CLAU D’UNA MENTALITAT OBERTA
Sigui quin sigui el nostre rol en el món empresarial o professional hem d’enfocar-nos a ser creadors de valor, i per això hem d’estar sempre oberts a explorar noves oportunitats. Ens hem de prohibir expressions com “sempre s’ha fet així”, “d’aquesta aigua no en beuré”, o “això no m’agrada o no m’interessa”. La nostra responsabilitat és ser curiosos, estar atents i estar disposats a observar, aprendre i provar noves oportunitats.
Per això, des de la meva experiència, tant en el món de l’aventura com en el lideratge de projectes, comparteixo set factors clau que hauríem de tenir en compte per no perdre’ns oportunitats d’innovació i poder tenir una millor visió per a liderar els nostres projectes cap a un futur pròsper:

  1. Visió exterior: intentar veure les noves oportunitats des de fora de la nostra realitat quotidiana, i un cop conegudes, veure si poden encaixar en la nostra activitat i estratègia.
  2. Mirada oberta i diversa: trencar amb els prejudicis, apriorismes i pensaments limitadors que tots tenim per cultura, tradició o excés d’experiència en una determinada activitat. Obrir la mirada a altres formes de fer i d’entendre la vida i el món professional.
  3. Motivació de la curiositat: tant a nivell personal com organitzacional cal motivar-se l’interès per observar, conèixer i extrapolar-ho a cadascú, respecte a noves tecnologies, tendències o innovacions dels mercat i la societat en general.
  4. Llibertat creativa: crear un nivell adequat d’espai i temps per a què es pugui plantejar o experimentar la incorporació d’una novetat. Evitant la pressió en temps i resultats, i acceptant clarament la possibilitat d’error. No hi ha creació de valor sense assumpció de risc.
  5. Assumir la innovació: les millors idees i innovacions no serveixen per a res si no s’accepten per part de totes les persones de l’organització. Assumir per integrar més que imposar per tal de forçar.
  6. Pla concret d’implantació: arribat el moment, s’ha de prendre una decisió àgil i clara, establint un procés concret d’incorporació i seguiment.
  7. Mentalitat exploradora: la velocitat dels canvis i amb la qual afloren i caduquen les novetats i innovacions requereix que aquesta mentalitat sigui autèntica i constant. Hem de ser exploradors de noves oportunitats a temps complet, en qualsevol sector i en qualsevol circumstància.

La innovació és essencial per tal d’impulsar la supervivència i l’èxit de les empreses en un entorn molt complex, canviant i ultra disputat. Però no s’ha d’incorporar innovacions perquè ho fa tothom, o per tenir la sensació que estem a l’última, o per semblar moderns; hem d’observar-les, entendre-les i incorporar-les només si són generadores d’oportunitats i de més valor per a l’organització.

Aprofitem l’experiència, el nostre know-how, però mai no deixem d’interessar-nos pels nous oceans d’oportunitat i innovació que s’obren constantment davant del nostre horitzó.

Enviar Comentari