Revista d'Anàlisi Plural

La sostenibilitat: punta de llança de les accions d’RSC a Espanya

0

Les empreses espanyoles inclouen accions concretes per lluitar contra el canvi climàtic en els seus plans estratègics

Món Empresarial recull i analitza les accions d’RSC d’una quinzena d’empreses espanyoles, on destaquen mesures per assolir els ODS de les Nacions Unides relacionats amb la fi de la pobresa, el treball decent, la reducció de desigualtats, la producció i consum responsables i l’acció pel clima.

Text: Redacció.


El context global d’emergència climàtica, econòmica, social i humanitària ens ha dut a repensar les prioritats polítiques d’Europa. El Pacte verd Europeu, que pretén donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, juntament amb el Pla de recuperació per a Europa aprovat per la Unió Europea com a mesura per mitigar els estralls de la pandèmia, han fet posar la sostenibilitat, la resiliència i la igualtat social al centre de l’agenda pública.
Aquests canvis de prioritats en les polítiques comunitàries han suposat també un canvi de rumb en la gestió empresarial de múltiples companyies d’arreu del món. Els ODS establerts per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides marquen el camí a les empreses per assolir pràctiques responsables que permetin generar un impacte positiu de la seva activitat econòmica. Entre ells, segons l’Informe de Sostenibilitat dels CxO 2022 publicat per Deloitte, el medi ambient esdevé un dels objectius prioritaris. Segons les dades de l’estudi, efectuat a escala global, el 97% de les empreses ja ha percebut els efectes del canvi climàtic, cosa que ha permès generar una major sensació d’urgència per incloure pràctiques sostenibles en el funcionament de les organitzacions.

ODS establerts per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides marquen el camí a les empreses per assolir pràctiques responsables que permetin generar un impacte positiu de la seva activitat

D’altra banda, el document també conclou que les empreses senten certa pressió per part de l’entorn polític i social per actuar en matèria de sostenibilitat de forma immediata. La immensa majoria de la mostra empresarial (el 88%) considera que els efectes del canvi climàtic es poden apaivagar si es prenen mesures mediambientals de forma immediata.

ACCIÓ PEL CLIMA, FI DE LA POBRESA, REDUCCIÓ DE LES DESIGUALTATS, TREBALL DECENT I PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLES: ELS ODS QUE MARQUEN EL CAMÍ DE LA RESPONSABILITAT SOCIAL EMPRESARIAL

Amb l’objectiu de conèixer amb major profunditat les accions concretes de Responsabilitat Social Corporativa dutes a terme a Espanya per part del sector empresarial, Món Empresarial ha recollit i analitzat els plans estratègics en matèria de sostenibilitat i acció social d’una quinzena d’empreses del país. L’anàlisi recull iniciatives d’RSC d’entitats bancàries (com Caixabank o Unicaja), asseguradores (com MGS Seguros, Catalana Occidente, Nationale-Nederlanden, Sanitas i Securitas Direct), farmacèutiques (Bayer i Pfizer), empreses d’alimentació (com Danone, Borges i PepsiCo), companyies d’innovació tecnològica (Fujifilm i Sage) i del sector de l’automoció (Volvo Car).
D’entre les nombroses iniciatives sorgides i analitzades, s’identifica una major incidència dels ODS considerats prioritaris: l’ODS1 per a la fi de la pobresa, l’ODS8, dedicat al treball decent i el creixement econòmic, l’ODS10, per a la reducció de les desigualtats, l’ODS12 per a la producció i consum responsables i l’ODS 13, d’acció per al clima.

Caixabank i el seu nou pla per impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat
Amb el Pla director de Sostenibilitat 2022-2024 de Caixabank, integrat en el nou Pla Estratègic, l’entitat bancària pretén revolucionar el seu model de banca socialment responsable a un model holístic de banca sostenible. Més concretament, del pla director sorgeixen tres grans ambicions: impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, liderar l’impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, i promoure una cultura responsable esdevenint un referent en governança.
Pel que fa a la sostenibilitat, Caixabank es proposa mobilitzar 64.000 milions d’euros en finances sostenibles i mantenir la categoria “A” en els principals indicadors de sostenibilitat. D’altra banda, en matèria ambiental, l’entitat bancària es proposa avançar en la descarbonització de la cartera per assolir les zero emissions el 2050. En referència a l’impacte social, a través de MicroBank, l’entitat busca arribar a 350.000 nous beneficiaris. I, finalment, en l’àmbit del bon govern, la intenció de l’entitat és assolir el 42% de dones en posicions directives.

Caixabank es proposa mobilitzar 64.000 milions d’euros en finances sostenibles i mantenir la categoria “A” en els principals indicadors de sostenibilitat

Unicaja Banco prioritza la sostenibilitat en la seva activitat econòmica
La sostenibilitat és també un eix específic del Pla Estratègic 2022-2024 d’Unicaja Banco. Per assolir canvis significatius en la cultura sostenible, l’entitat està treballant en una nova oferta de productes i serveis, en la reducció de la petjada de carboni i en el foment de la cultura de la sostenibilitat, i la identificació i la gestió dels riscos ambientals i climàtics.

D’altra banda, Unicaja Banco també redobla el seu compromís amb les finances sostenibles. En aquest sentit, l’entitat s’esforça per tal que la majoria del patrimoni gestionat en fons d’inversió compleixi els estàndards en ASG (ambientals, socials i de governança). Finalment, també s’han assolit acords amb proveïdors per oferir als clients serveis energètics, descomptes en la compra de vehicles elèctrics i instal·lació de plaques fotovoltaiques i de carregadors elèctrics.

MGS Seguros: 15 anys de compromís amb la cultura, l’esport i la igualtat social
L’acció solidària de MGS Seguros es canalitza des de fa més de 15 anys a través de la Fundació de l’entitat. Al llarg de la seva trajectòria, la fundació s’ha caracteritzat per dur a terme iniciatives dirigides a donar suport a la cultura, l’esport i, en general, a col·lectius que han precisat i precisen d’especial atenció. L’empresa es fixa el 2022 com un any per continuar la vocació solidària en benefici del conjunt de la societat i de l’activitat asseguradora, sense oblidar els seus treballadors, mediadors i clients.

Grup Catalana Occident i la seva vocació per fomentar la cultura de sostenibilitat al seu equip humà
El Grup Catalana Occident interpreta la sostenibilitat com el compromís de la companyia a integrar en la seva estratègia una gestió responsable dels aspectes econòmics, socials i de medi ambient. Conscients que l’equip humà és el principal actiu per crear valor, l’empresa ha impulsat un programa de formació per als treballadors que fomenta la cultura de laen sostenibilitat, instrueix sobre el Pla Director de Sostenibilitat 2021-2023 i explica les adhesions als ODS. Addicionalment, el programa aconsella als empleats en àrees com el reciclatge, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica, oferint així una calculadora de petjada mediambiental.

Conscients que l’equip humà és el principal actiu per crear valor, l’empresa ha impulsat un programa de formació per als treballadors que fomenta la cultura de sostenibilitat

Nationale-Nederlanden: l’1% del resultat operatiu destinat a causes socials
Nationale-Nederlanden identifica dues línies estratègiques en les seves accions de Responsabilitat Social Corporativa: la sostenibilitat i la justícia social. En termes de sostenibilitat, l’empresa treballa per aplicar pràctiques sostenibles, tant en la seva corporació com en els seus grups d’interès. D’altra banda l’empresa asseguradora destina l’1% del seu resultat operatiu anual a causes socials. Entre les causes on ha participat, en destaca el projecte “Future Matters”, en el qual col·laboren amb Aldees infantils SOS i la Fundació Junior Achievement per tal de millorar el futur de nens i joves. Altres iniciatives: la companyia col·labora en la investigació del càncer infantil i en l’erradicació de la solitud no desitjada.

Sanitas: un projecte per fomentar hàbits de vida i ciutats més saludables
Sanitas porta set anys impulsant el projecte “Healthy Cities”, una iniciativa que fomenta hàbits de vida saludables i contribueix a la regeneració d’espais verds i ciutats més saludables. El projecte busca cuidar la salut de les persones i del planeta, en línia amb el concepte “One Health”, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut. La setena edició del programa va tancar amb la participació de més de 200 empreses i 350.000 treballadors.

Securitas Direct: la protecció de les persones com a prioritat
L’ADN de Securitas Direct ha dut la companyia ha centrar les seves accions de Responsabilitat Social Corporativa a la seguretat de les persones. D’aquesta manera, l’empresa duu a terme accions de protecció a la infància i les dones, i del medi ambient. Des del 2018, la companyia compta amb un programa de voluntariat amb el qual els seus treballadors participen de forma regular en diferents activitats, com l’entrega d’esmorzars a Madrid i Barcelona. D’altra banda, Securitas Direct també ha llançat un programa de mentoria telefònica a dones víctimes de violència de gènere. En l’apartat mediambiental, l’empresa compta amb dues iniciatives al Parc Besòs (Barcelona) i el Parc Regional del Riu de Guadarrama (Madrid), en les quals han aconseguit recollir 38 quilos de residus.

Securitas Direct també ha llançat un programa de mentoria telefònica a dones víctimes de violència de gènere.

Bayer: salut i alimentació per a tothom
Conscients de la importància de sumar esforços per a un món millor i per protegir la salut del planeta, Bayer ha posat en marxa la iniciativa “planter d’idees”. El projecte pretén estimular l’acció social i mediambiental d’àmbit local i donar suport a grups d’especial vulnerabilitat amb actuacions alineades amb la salut i l’alimentació per a tothom. Amb aquesta iniciativa, la companyia ha involucrat més de 2.200 treballadors a Espanya en la identificació d’iniciatives d’acció social en els seus entorns més propers. La primera edició de la iniciativa va concloure el 2021 amb la donació de 65.000 euros a quatre entitats locals.

Pfizer: promoure vocacions formatives entre els més petits per sembrar el futur de demà
El compromís de Pfizer amb l’entorn s’exemplifica en la seva aposta per la formació. L’empresa farmacèutica ha llançat la iniciativa “la decisió estrella”, que promou la formació en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM) entre les nenes per erradicar la desigualtat de gènere que existeix en els sectors tècnics. A través del conte com a eina didàctica, Pfizer desenvolupa formació en STEM, però també en salut i ciència.

Danone i el seu compliment amb els criteris nutricionals de l’OMS
Danone ha tingut un paper clau en l’alimentació de milers de famílies des de fa dècades. I en un context on la salut pública ha esdevingut una prioritat política, l’empresa ha reformulat el 100% del seu portafolis infantil per complir amb els criteris nutricionals establerts per les Nacions Unides. “Portem més de 100 anys innovant i abanderant amb orgull un aliment que és icona de salut, el iogurt. El nostre compromís és que tots els nens i totes les nenes tinguin una vida saludable i, amb això, aportar el nostre gra de sorra per frenar el problema de l’obesitat infantil a Espanya”, assegura Laia Mas, directora d’Assumptes Corporatius i Sostenibilitat de Danone Iberia.

Borges: un compromís amb la biodiversitat
La biodiversitat és un element clau per garantir la seguretat alimentària. Conscients d’això, Borges ha dut a terme un Pla d’Acció per a la Biodiversitat a la seva finca de Mas Colom. A través de pràctiques com la captura de carboni, la reducció de l’erosió, la implantació de cobertes vegetals que controlen la pèrdua de sòl fèrtil i la plantació de més de 3.000 metres lineals d’arbres i arbustos, Borges pretén preservar i augmentar la biodiversitat de l’entorn. Des de Borges s’aposta per la conservació de la naturalesa, i per això la companyia pretén avançar per tal que la seva producció s’associï a una millor conservació de la biodiversitat a totes les finques i plantacions.

Des de Borges s’aposta per la conservació de la naturalesa, i per això la companyia pretén avançar per tal que la seva producció s’associï a una millor conservació de la biodiversitat

PepsiCo Positive o com posar la sostenibilitat al centre de la producció
El 2021 PepsiCo va llançar la campanya PepsiCo Positive, una iniciativa que pretén transformar el model de negoci de l’empresa per posar la sostenibilitat al centre. El projecte centra les accions en tres pilars clau per al negoci: l’agricultura, la cadena de valor i les marques. Entre les accions dutes a terme, en destaca el compromís per impulsar l’agricultura regenerativa. L’empresa també s’ha compromès a arribar a les zero emissions netes el 2040 i també es proposa assolir zero consum net d’aigua en zones d’estrès hídric el 2025. En matèria de plàstics PepsiCo té l’objectiu d’eliminar el 50% de plàstic verge l’any 2030, substituint-lo per plàstic 100% reciclat o renovable. Finalment, PepsiCo també ha decidit reduir un 25% els nivells de sucre de les seves begudes el 2025 i un 50% el 2030.

Fujifilm: l’eficiència energètica i la reducció de recursos com a prioritat
La multinacional japonesa Fujifilm ha destinat en els darrers anys fortes inversions per tal que els seus sistemes de producció s’alimentin d’energies netes i renovadores. Conscients del repte que suposa l’eficiència energètica en el futur, l’empresa ha desenvolupat productes més responsables, capaços de reduir el seu consum energètic en un 74%. D’altra banda, l’empresa ha reduït dràsticament el consum d’aigua i paper, així com altres residus per millorar la qualitat de vida de les persones.

Sage: una aposta per la igualtat digital i la generació de talent tecnològic
Sage ha centrat la seva estratègia de sostenibilitat i societat a assegurar la democratització d’accés a la tecnologia. Per aquest motiu, la companyia ha dut a terme accions per tal que col·lectius desfavorits puguin accedir i beneficiar-se de la tecnologia i les oportunitats que genera. D’altra banda, també ha dut a terme accions d’aprenentatge de competències digitals, generant oportunitats per tal que els joves puguin créixer i prosperar. A través de programes com “FutureMakers” i “First Lego League”, Sage pretén formar en oportunitats digitals 10.000 estudiants d’aquí al 2023.

Volvo Studio Madrid: una iniciativa per fomentar el consum conscient de la societat
Volvo Car porta anys centrant els seus esforços socials en la sostenibilitat. En destaca la iniciativa Volvo Studio Madrid, enfocada a inculcar hàbits sostenibles a l’hora de menjar, vestir i conduir. A més, Volvo Car també ha dut a terme altres iniciatives, com la neteja de platges i rius juntament amb Ecomar, on voluntaris, clubs nàutics, partners i els concessionaris de l’empresa han aconseguit retirar més de cinc tones d’escombraries de les costes espanyoles.

Enviar Comentari