Revista d'Anàlisi Plural

La força del relat en el procés comunicatiu

0

mon-empresarial-004-elisenda-serraLes marques que sobresurten tenen un concepte i uns valors únics que les suporten i que fan que, tant la gent que hi treballa com els consumidors, puguin assumir i compartir uns atributs molt clars que les defineixen. D’aquest concepte i valors sorgeix el relat.

 
 
 
Elisenda Serra Masip. Consultora d’estratègia de marca i comunicació.


 
El relat és l’expressió de l’essència d’una marca, la manera d’explicar-se i de fer saber què fem i perquè ho fem. Tenir-lo estructurat, més enllà de la típica descripció de missió empresarial, ens fa més propers i ens ajuda a despertar l’interès de la nostra audiència. Perquè no és una descripció genèrica i fàcil de copiar, sinó que revela el nostre esperit i la nostra voluntat. Quan una empresa arriba a construir un relat sobre com i perquè existeix, se n’adona del gran poder d’una història ben explicada. Encara que sigui la seva pròpia, la redescobreix com si fos totalment nova.

La necessitat de tenir un relat es fa més visible en companyies que tenen molta competència en el seu sector, i que veuen com el consumidor s’ha convertit en el rei en un entorn de paritat.
El poder d’un relat ben estructurat i ben compartit és similar a l’ona expansiva que propicia una pedra llençada en un llac: com més pesada és, més força té i més cercles concèntrics crea.

Aquesta metàfora visual, en la que la pedra és el nostre relat i els cercles són cadascun dels grups de persones als que volem arribar, demostra que el relat s’ha de transmetre de dins cap a fora. Des del nucli de l’empresa fins als clients i la societat, passant per tots els cercles d’influència, és a dir, tots i cadascun dels grups amb qui la marca manté algun tipus de relació, encara que no participin directament en la cadena de valor.

A través d’un relat potent i ben explicat als cercles d’influència serà com una marca aconseguirà els seus ambaixadors, que parlaran d’ella i l’aconsellaran als seus propis cercles d’influència. No podem oblidar que avui dia la recomanació personal s’ha convertit en la peça clau del procés de comunicació de las bones marques, i el relat està a la base de tota recomanació.

Enviar Comentari