Revista d'Anàlisi Plural

Horitzó 2020: Europa busca el seu lloc en la investigació mundial

0

El programa Horitzó 2020 és la insígnia de la recerca i el desenvolupament a la UE, un projecte que busca atraure la innovació a Europa dotat amb més 80.000 milions d’euros pel període 2014-2020. Amb aquesta iniciativa, la Unió Europea espera poder ocupar el seu lloc en la recerca mundial i rivalitzar, així, amb els gegants asiàtics o els Estats Units, fins ara sempre al capdavant.

Text: Esther Herrera


Europa vol enterrar la idea que les millors oportunitats per a la investigació i la recerca estan fora de les seves fronteres. Tal com defensa l’Executiu comunitari, el vell continent representa el 7% de la població mundial i produeix un 30% de la seva investigació. Amb tot, i malgrat que la UE anima a tots els països perquè d’aquí al 2020 inverteixin un 3% en recerca i desenvolupament, pocs ho estan complint. En el cas d’Espanya, segons les últimes dades del Banc Mundial, s’hi destina només l’1,24% del pressupost. Així, els únics que ho compleixen són els nòrdics, que superen el 3%, tot i que els segueixen de prop Alemanya o França.
No és cap secret que molts investigadors i científics han preferit marxar a l’estranger per desenvolupar la seva carrera. Per evitar-ho, la UE ha decidit dotar de majors recursos el Consell Europeu d’Investigació (ERC, en les seves sigles en anglès) que subvenciona els professionals europeus de més alt nivell. A més, dóna suport a la seva formació, mobilitat i a tenir millors infraestructures d’investigació.
Com a motor clau de l’economia europea, Horitzó 2020 també recolza les pimes i tots aquells projectes que estiguin basats en sis diferents àrees: la salut, l’alimentació i agricultura, l’energia, el transport, el clima i les matèries primeres, i les societats inclusives i la seguretat. L’objectiu és que una empresa que vulgui finançar-se amb Horitzó 2020 sàpiga que, un cop aprovat, podria rebre fins a un 20% d’ajuda per una durada de tres anys.

Europa representa el 7% de la població mundial i produeix un 30% de la seva investigació

Empreses i universitats, els principals beneficiats
Fins ara Espanya és el quart estat de la UE que més finançament ha rebut amb Horitzó 2020, amb un total de 1.100 milions d’euros des del 2014, només per darrere d’Alemanya, Regne Unit i França. Les principals beneficiades al nostre país han estat les empreses, que han rebut un 38,6% del finançament, segons dades del Govern espanyol. La resta de finançament s’ha destinat a universitats, organismes, associacions i administracions públiques d’investigació.
Una de les universitats que més finançament ha rebut d’Horitzó 2020 és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 25,42 milions d’euros per a 43 projectes de recerca, per darrere de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un dels projectes que la UAB ha de coordinar amb diferents universitats europees, sota el paraigües d’Horitzó 2020, és SELECTA, que busca la formació de joves investigadors especialitzats en les aplicacions mediambientals que tenen alguns materials metàl·lics. És la primera vegada que la institució coordina un projecte d’aquesta magnitud.
Un altre pla liderat per la Universitat del Pireu (Grècia) és DatAcron. Juntament amb diverses empreses espanyoles, ha desenvolupat nous mètodes per detectar amenaces o una activitat anormal en el programes que gestionen un gran volum de dades. A la pràctica, “tracta de millorar la seguretat i l’eficiència en la gestió del tràfic marítim o aeri”, explica un dels informàtics del projecte, l’espanyol Miguel García.

Espanya és el quart estat de la UE que més finançament ha rebut amb Horitzó 2020, amb un total de 1.100 milions d’euros des del 2014, només per darrere d’Alemanya, Regne Unit i França

Llegeix també: Entrevista a Carlos Moedas, comissari europeu de Ciència, Recerca i Innovació 

Enviar Comentari