Revista d'Anàlisi Plural

La resiliència, essencial per al lideratge

0

La resiliència és un hàbit que pot adquirir-se mitjançant la formació del caràcter, la repetició de comportaments i l’exercici mental. En moltes institucions educatives, especialment en acadèmies militars, s’intenta formar els alumnes en aquesta virtut especialment útil per a líders de tots els àmbits, incloent-hi l’empresarial, en èpoques d’incertesa radical com la que vam viure a l’inici de la pandèmia.

Santiago Iñiguez de Onzoño. President d’IE University.


Els emprenedors entenen bé aquesta virtut perquè, com s’acostuma a dir, són “perdedors en sèrie”, producte de l’assaig i l’error: només després de repetits fracassos es pot aconseguir el triomf. L’èxit és l’altra cara de la derrota.

Algunes recomanacions per poder incubar el caràcter resilient:

– La primera recepta la proporciona David Hume, el filòsof escocès de la Il·lustració que tant ha influït en la història del pensament. Explica que el caràcter personal es pot modular amb l’estudi de les arts, les humanitats, la música i la literatura. Aquesta pràctica procura felicitat genuïna i ajuda a desenvolupar la resiliència necessària per enfrontar les adversitats de la vida.

– Òbviament, l’exercici físic i l’esport, així com no excedir-se en la dieta, també són de gran ajuda, perquè referma la contenció i la disciplina personal. No obstant això, també és molt comprensible i alhora satisfactori compensar-se de tant en tant per estimular i anticipar els desigs que es podran complir quan se superi aquesta etapa.

Professar l’amistat i el sentiment de companyonia amb els nostres col·legues i coneguts. Construir lligams personals consistents i duradors enforteix el sentiment de confiança i, a més, amplia el cercle d’individus als quals podem recórrer per buscar-hi consell i encoratjament.

– També és aconsellable cercar assistència experta, d’un mentor o coach.

La resiliència no suposa una actitud passiva, com ho és la paciència. Tampoc és resistència ni aguant, i menys encara indolència. Té un significat actiu, relacionat amb ensinistrar l’ànim i posar els mitjans per aconseguir un propòsit o superar una contrarietat. Treballar la resiliència ens ajudarà a assolir els nostres objectius i a ser millors líders.

Santiago Íñiguez és autor de Global Leaders (LID Editorial).

Enviar Comentari