Revista d'Anàlisi Plural

Planificar el relleu

0

Un dels dimonis que ataquen la continuïtat de les empreses familiars és el de la improvisació, que consisteix a, emparant-se en les urgències del dia a dia, anar posposant a calendes gregues temes importants, com el del relleu.

Jordi Tarragona. Conseller de famílies empresàries. Professor d’UVIC-UCC.


Les empreses familiars han de planificar tres relleus: el relleu pel que fa a la propietat, a la direcció i quant al lideratge familiar; i no tenen per què coincidir ni en el moment ni en la persona.

En el relleu, hi intervenen diversos personatges:

  • Els predecessors: moriran amb les botes posades? De què viuran si deixen de treballar o traspassen la propietat en vida? Què faran si estan acostumats a treballar 24/7?
  • L’empresa: “cada mestre té el seu llibre”. Quins canvis cal fer en els sistemes de decisió i de control, i en les estructures? Els estils i capacitats de predecessors i continuadors seran diferents.
  • La família: com reaccionarà cadascun dels integrants de la família davant de la planificació i de la realització del relleu?
  • Els continuadors: quants seran? Estan capacitats per prendre el relleu? I hi estan interessats? Seran actius o passius? Per què continuaran units?

Normalment el relleu no és un instant, sinó un procés en el qual predecessors i continuadors conviuen; el que no sempre és fàcil, sobretot en el cas de fundadors. La preparació del procés, tot establint fites i calendari, ajuda a realitzar-lo amb èxit. En ell cal recordar que “el que és bo per a l’empresa a la llarga és bo per a la família”. Un element essencial és la comunicació sincera entre totes les parts implicades, el que en alguns casos pot significar posar llum als conflictes. En tota relació humana són presents els sentiments, i l’empresa amplifica, per bé i per mal, els de la família empresària.

Els bons empresaris preveuen el futur i planifiquen com superar amb èxit els reptes. Es pot utilitzar ajuda exterior, però les decisions corresponen a la propietat. La planificació no garanteix la felicitat, però n’augmenta la probabilitat.

Enviar Comentari